‘Hasar raporları sil baştan yapılmalı’

‘Hasar raporları sil baştan yapılmalı’
2 Mart 2023 10:23

Depremlerinin ardından yapılan bina hasar tespit raporları adeta çöpe gitti. Mimarlar Odası’nın il temsilcileri raporların yenilenmesi çağrısı yaptı.

 

Fotoğraf: AP

 

Maraş’taki çifte depremde binaların hasar durumlarına ilişkin incelemeler boşa gitti. Hatay ve Malatya depremleri ve artçılarla birlikte hasarlı binalar yıkıldı ya da hasar durumu değişti.

Birgün’den Berkay Sağol’un haberine göre Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik, bölgede artçı depremlerin sürdüğünü anımsatarak “Hem artçılar hem de Hatay merkezli 6,4 ve 5,8’lik depremlerden sonra binalarda ciddi hasar değişimi gözlemledik. İlk tespitler geçersiz oldu” dedi. Durumun ciddiyetine dikkat çeken Özçelik şu bilgileri paylaştı: “Antakya, Defne ve Samandağ’da yeniden hasar tespiti yapılmasına karar verildi ve başlandı. Orta, az hasarlı ve hasarsız binalarda şu an inceleme yapılıyor. Daha önce orta hasarlı olan ağır hasara döndü. Diğer ilçelere ilişkin bir açıklama henüz yok.”

 

 

‘ARTÇILAR BİTMEDEN EVİNİZE GİTMEYİN’

 

Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Yunus Emre Fidanel ise şöyle konuştu: “Maraş depremleri sonrası Malatya’da hasar tespit çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanmıştı. Ancak pazartesi günü gerçekleşen 5.6’lık deprem sonrası her şeyin sil baştan, yeniden yapılmalı. Daha önce ağır hasarlı ve acil yıkılması gerektiği tespit edilen yapılar yıkıldı. Artçı depremler devam ettiği için şu anda hasar tespit çalışması yapmanın da bir anlamı yok. Artçılar bitmeden de kimse evine girmemeli.”