Hacıbektaş İnsanlık Müzesi

Hacıbektaş İnsanlık Müzesi
6 Şubat 2012 13:22

Adalet ve Demokrasi Haftası’nda yurdun dört bir yanında düzenlenen anma etkinliklerinden birine de Hacıbektaş Belediyesi ev sahipliği yaptı.

Adalet ve Demokrasi Haftası’nda yurdun dört bir yanında düzenlenen anma etkinliklerinden birine de Hacıbektaş Belediyesi ev sahipliği yaptı. Geçen hafta cumartesi günü Hacıbektaş Veli Kültür Sitesi’nde düzenlenen törende Hacıbektaşlı minik öğrencilerin semah gösterisinin ardından, ilçede yaşayan ev hanımlarından oluşan Hacıbektaş Kadınlar Korosu’ndan Uğur Mumcu’nun ‘Sesleniş’ini dinledik. “Dünden Bugüne Uğur Mumcu’nun İzinden” konulu panelde ise Ankara büromuzdaki meslek büyüklerimizden Işık Kansu, ilk defa Mumcu’nun kaleminden öğrendiğimiz ‘Rabıta’ isimli Suudi Arabistan kökenli teşkilat ve onunla ilişkili Türk derneklerinden yetişenlerin bugün devletin hangi makamlarına tırmandıklarını isim isim gözler önüne seren çok düşündürücü konuşma yaptı.

 

***

 

Etkinliğin ardından Turhan ve İlhan Selçuk kardeşlerin yan yana yatmakta olduğu İz Bırakan Aydınlar Mezarlığı’nı ziyaretimiz sırasında Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, gündemlerindeki yeni projeyi gösterdi. Çilehane’nin hemen yanındaki amfitiyatro üzeri kapatılarak çok amaçlı bir mekân haline getiriliyor. İçerisinde Ankara’dan sonra İç Anadolu’nun en büyük kongre salonu inşa edilecek. Bir de müze kurulacak: Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Müzesi…

 

Müzenin iki ana salonundan biri Kahramanmaraş, Çorum ve Sivas (Madımak) katliamlarına ayrılacak. İkincisi ise öldürülen aydınlarımıza. Bahriye Üçok, Necip Hablemitoğlu, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç, Turan Dursun, Muammer Aksoy, Ümit Kaftancıoğlu ve daha nice değerli isim için birer bölüm ayrılacak. Müzede sadece görsel değil, ses ve görüntü içeren unsurların da kullanılması planlanıyor.

 

Müzede İlhan-Turhan Selçuk kardeşler için de birer bölüm hazırlanacak. Turhan Selçuk’un bölümünde karikatürleri yer alacak.

 

Müzenin dış duvarları için planlanan ‘Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Anıtı’ bitmiş ve yerleştirilmiş bile. Sivas’ta öldürülen 33 canın maskları bir meşale oluşturacak şekilde yerleştirilmiş. Ortalarından da 33 beyaz güvercin göğe yükseliyor…

 

***

 

Müzenin bu yıl bitmeden açılması için olağanüstü çaba harcadıklarını belirten Selmanpakoğlu iki tarih veriyor:

 

“Önceliğimiz İlhan Ağabey’i (Selçuk) kaybedişimizin yıldönümü olan 21 Haziran’a yetiştirmek. Eğer yetişmezse Hacı Bektaş Veli Anma Günü’nde 16 Ağustos’ta açarız. Sürecin hızında, projeye sponsorların vereceği destek çok belirleyici olacak. Sponsor bulma çalışmalarımız sürüyor.”

 

Hacıbektaş İnsanlık Müzesi’nin bir an önce hizmete açılması için duyarlı destekçilere ihtiyaç var…

 

Kamu emekçileri neden meydanlarda?

 

Meclis’te görüşülmekte olan Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı hafta içinde KESK ve Kamu-Sen tarafından meydanlarda protesto edildi. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve Mali Sekreter Ali Berberoğlu da Ankara büromuzu ziyaret ederek tasarıya neden karşı olduklarını anlattılar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle sendikalar yasası ve toplusözleşme düzeni bulunmadığını belirten Tombul, özgür bir toplusözleşme düzeni için, örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması için, her sendikanın üyeleri adına toplusözleşme yapabilmesinin sağlanması için, belediyelerle yıllardır yapılan toplusözleşmelerin devam etmesi, bu konuda herhangi bir sınırlama getirilmemesi için, tüm çalışanlara insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşulları sağlanması ve çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi için mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

 

Utku Çakırözer