O görüntü efsane güreşçiyi çılgına çevirdi!

O görüntü efsane güreşçiyi çılgına çevirdi!
9 Eylül 2015 09:40

48 yıl sonra gelen görüntü, Türk Güreşi’nin efsane güreşçisi Ahmet Ayık’ı çılgına döndürdü.

 

 

Ahmet Ayık Türk Güreşi’nin efsane isimlerinden birisidir. O’nun; Medved, Lomidze ve döneminin rakipleriyle yaptığı unutulmaz maçları vardır. İşte bunlardan birisi de 1967 yılında Yeni Delhi’de İran’ın Dünyaca ünlü güreşçisi Gulem Reza Tahti ile yaptığı maçtır. Adına turnuva düzenlenen, attığı güreşlerle rakiplerine minderi dar eden Tahti’yi, iki Türk güreşçisinin mağlup edişi ise büyük yankı uyandırmıştı. Bunlardan biri kısa bir süre önce yitirdiğimiz İsmet Atlı, diğeride Ahmet Ayık’tı.

 

Dünya küçük diye boşuna dememişler, Las Vegas’a gelen UWW üyesi (Dünya Güreş Birliği) Ahmet Ayık’ı burada büyük bir sürpriz bekliyordu. DHA Spor Müdürü ile buluşmaya gelen Ahmet Ayık’ı basın tribününde gören İran’lı Gazeteci Sadreddin Kazem, ünlü şampiyonun yanına gelerek, “Sana bir sürprizim var” dedi ve sonra da elindeki USB’yi Bilgisayar’a yüklememizi istedi. Ahmet Ayık heyecanla, ne çıkacağını merakla beklerken birdenbire ekranda beliren görüntü ile çılgına döndü. Bu görüntü 48 yıl önce Yeni Delhi’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Ahmet Ayık’ın, İran’ın unutulmaz güreşçisi Gulem Reza Tahti’yi 3-0 yenip Dünya Şampiyonu oluşunun 8 dakikalık bir demeti idi. Görüntü bitti, bir daha oynatıldı..Sonra bir daha, bir daha. Ayık resmen çılgına dönmüştü. İran’lı Gazeteci Kazem’e defalarca sarıldı. Adeta ağlamaklıydı, ara-sıra bize dönüyor, “Bak bu benim. Tahti’yi minderde nasıl kovalıyorum. Bu görüntüyü yıllardır aradım. Kime sorduysam yok diyordu. Sonunda buldum işte. Artık gözüm açık gitmez”

 

BİR DE 32 YILLIK RESİM ORTAYA ÇIKTI

Ayık’ı bekleyen ikinci sürpriz ise 1983 yılında, Kiev’de düzenlenen yine bir Dünya Şampiyonası’da çekilen fotoğraftı. Bu kez saçları simsiyahtı ünlü şampiyonun. Yanındaki kişi ise bir başka İran’lı gazeteci Jaferi idi. Oda Ahmet Ayıkı’ belki bulurum diye getirmişti. Ayık resme baktı, birde kendine, “Las Vegas’a beni bu kadar mesut ve bahtiyar eden iki hatırayı bulacağımı biri söylese inanmazdım” dedi ve iki anıya kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

 

Kaynak: Faik Gürses – Las Vegas (DHA)