Faturalar düşsün diye vatandaş her yolu deniyor!

Faturalar düşsün diye vatandaş her yolu deniyor!
10 Şubat 2022 21:58

Elektrik birim fiyatlarına yapılan zamların ardından faturalar vatandaşlara ulaştı. Vatandaşlar gelen faturaların yüksekliğinden şikayet ederken, iktidar ise vatandaşın tepkisine kulaklarını tıkadı.

 

 

Son zamanlarda elektrik faturaları evlere ve iş yerlerine ulaştı. Geçmiş aylarda gelen elektrik faturaları ile zamlar sonrası gelen faturaları kıyaslayan vatandaşlar gelen zamlara isyan ederken, elektrik faturalarının yüksek gelmesine karşı yeni önlemler almaya başladı. Vatandaşlar yüksek gelen elektrik faturalarına karşı mutfaktan başlayarak yeni önlemler almaya çalışıyor. Mutfakta özellikle fırında yemek pişirme konusunda daha titiz davranmaya çalışılırken, fırında yemek pişirme konusunda daha kısa sürelerde pişecek yemekler tercih edilmeye çalışılıyor. Tüketimde buzdolabı ve derin dondurucular ilk sırada yer alırken vatandaşlar buzdolabı ve derin dondurucuların sık sık çalışmasının önüne geçmek için ilk önce konumlandırılması gereken yerlere uygun olarak yer değiştirirken, kapaklarını da gerekmedikçe açmıyor. Vatandaşlar elektrik ile çalışan ocaklarda da büyük gözler daha fazla güç kullandığı için daha küçük olan gözleri aktif kullanmaya başladı.

 

 

EN BÜYÜK ÖNLEMLER BEYAZ EŞYALARDA

 
Yapılan araştırmalara göre beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin ortalama yüzde 61,8’ini kullanıyor. Milli Gazete’den Mehmet Fahri Özkan’ın haberine göre buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Beyaz eşyalardan sonra sıralama yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma şeklinde devam ediyor. Bunlara ek olarak evlerde en fazla elektriği tüketen cihazlarda elektrikli ısıtıcı, ütü, fırın ve klima başı çekerken vatandaşlarda bunlar gibi cihazlarda yeni önlemler almaya çalışıyor.

 

 

TASARRUF İÇİN AMPUL KULLANIMI AZALDI

 
Vatandaşlar elektrik tüketiminde yine üst sıralarda yer alan çamaşır ve bulaşık makinelerini de daha az kullanarak tasarruf etmeye çalışırken bunlara ek olarak kış aylarının etkisi ile kettle kullanımı artarken bu ürünlerin fazla tüketim yapmasından dolayı normalden daha az çay ve kahve içmeye özen göstermeye başladı. Vatandaşlar kullanımını minimumda olan çamaşır makinelerine ek olarak ütüleri de az kullanmaya çalışıyor. Tasarruf kalemlerinin başında ise aydınlanma için kullanılan ampuller geliyor. Vatandaşlar ampul kullanımını minimuma indirerek tasarruf etmeye çalışıyor.

 

 

VATANDAŞ ELEKTRİK TASARRUF CİHAZLARI KULLANIYOR

 
Vatandaşlar zamlara karşı kendi ellerinde olan ürünler ile ilgili olarak önlemlerine ek olarak fiyatları 100 TL ile 2 Bin TL arasında değişiklik gösteren elektrik tasarrufu cihazlarından da satın alarak kullanıyor. Bu cihazlar sayesinde zamlar dolayısıyla önceki aylar ile 3 kata kadar yaşanan farkın önüne geçmeye çalışıyor.