Evren'den çok konuşulacak savunma; Pişman değilim

Evren'den çok konuşulacak savunma; Pişman değilim
21 Kasım 2012 16:36

12 Eylül davasında yargılanan sanıklardan Kenan Evren, çok konuşulacak bir savunma yaptı.

Kenan Evren, duruşmada “Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık” diyerek kendini savundu.


 
Tahsin Şahinkaya’nın ifadesinin tamamlanmasının ardından Kenan Evren savunmasına başladı. Duruşma Evren’e tıbbi müdahale için ara verildi.


 
12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Şahinkaya’nın ardından söz alan Evren şunları söyledi;
 
“BUGÜN OLSA AYNI ŞEKİLDE İHTİLAL YAPARDIK”
 

“Yargılama yetkiniz yok. Biz kurucu iktidarız. Ben 12 Eylül’ün hesabını millete verdim. Demokrasinin olduğu yerde ihtilal olmaz. Siyasiler beceriksizliklerin askere fatura edemez.


 
“TSK İKTİDAR MERAKLISI DEĞİL”

 
Bugün olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. TSK iktidar olmanın meraklısı değildir. Mahkemenin sorularına yanıt vermeyeceğim. Beni tarih yargılar. Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik.
 
PİŞMAN DEĞİLİM

 
Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir. 12 Eylül komuta zinciri içinde yapıldı. Yaptıklarımız suç değildir. Pişman değilim. Yapılış denedi Türk milletine bildiriyle açıklandı.


 
“BİR SAĞDAN BİR SOLDA ASTIK DEMEDİM”
 

Bayrak harekat planı belgesinin içeriğini hatırlamıyorum. Adaletli olsun diye bir sağdan bir soldan astık demedim. Adaletli karar verilmesini kastettim. Bayrak Harikekat planı Necdet Üruğ’a ait. Pek çok belgeyi benim yerime Haydar Saltuk imzaladı. Harekat planının talimatını Haydar Saltuk benim yerime verdi.
 
1979’da Cumhurbaşkanına verilen mektup muhtıra idi.

Ayrıntılar gelecek