Eroğlu'na taşocağı sorusu

Eroğlu'na taşocağı sorusu
27 Aralık 2012 12:08

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına Uşak’taki taşocaklarıyla ilgili bir soru önergesi sundu.

   
Yılmaz, önergesinde Uşak Merkez ilçeye bağlı  Kaşbelen köyünün yerleşim birimine çok yakın olan orman ve hazine arazilerinde fiilen çalışan dört  adet taşocağı bulunduğunu belirterek, “Bu taşocaklarının çalışmaları sonucunda orman alanları yok olmuş, toprak yapısı bozulmuştur. Ocak çalışması  ve nakliye sırasındaki tozlanma nedeniyle köy civarındaki tarlalarda ürün ve meyve verimi azalmış, neredeyse  hayvan otlatacak yer kalmamıştır. Köy halkı  her nefeste toz yutmak zorunda kalmaktadır.” dedi.


 
   
Yılmaz, son olarak ise Kaşbelen köyü sınırları içinde kalan devlet ormanı içerisinde İR 200700618 nolu ruhsat ile doğaltaş açık işletme ruhsatı verildiğini dile getirerek, “Köylülerin bu ruhsatın verilmesinden yeni haberi olmuş, köy halkıyla beraber Uşak halkı ayağa kalkmıştır. Köylüler ruhsatın iptali amacıyla dava açmışlardır.” diye konuştu.
 
   

Köye 1200 metre mesafedeki bu  taşocağının da  çalışmaya başlaması durumda 7.126 m2 lik alandaki meşe ormanının  yok olacağını ve köylünün hayvanlarını otlatacak başka bir alan da kalmayacağını söyleyen Yılmaz;  “O civardaki  gölet ve tarlalar  toz altında kalacak, verim düşecek , köy çevresi tamamen taşocakları ile sarılmış olacağından artık köylü nefes dahi alamayacaktır.” diyerek şu soruları sordu:
 
   
1-Köy halkının bilgisi ve onayı olmadan İR 200700 618 nolu taşocağı ruhsatı neden verilmiştir
 
   
2-Bu taşocağının çalışmaya başlaması ile birlikte o alandaki ormanın tamamen yok olacağı, göletin kirleneceği, tarlaların veriminin düşeceği ve köylünün hayvan otlatacağı başkaca bir alanın kalmayacağı neden göz ardı edilmiştir?
 
   
3-Halen çalışan taşocaklarının çalışması sonucu ve nakliye sırasında oluşan tozlanmanın bitkilere zarar verdiğine dair Uşak İl Tarım müdürlüğünün 4.10.2012 tarih ve 2266-10440 nolu raporun gereği neden yapılmamaktadır ?
 
   
4-Halen çalışan taşocaklarının faaliyetleri ve nakliye işlemleri sırasında oluşan tozlanmanın  insan sağlığına verdiği zarar konusunda köyde bir sağlık taraması yapmayı düşünüyor musunuz? İnsanların zarar gördüğü tesbit edildiği takdirde, taşocaklarının ruhsatlarının iptalini düşünüyor musunuz?  
 
   
5-Kaşbelen köylüleri ormanlık alanda yeni işletmeye açılacak olan taş ocağı için ÇED olumlu belgesi alınmadığı, köy halkının onayı olmadığı, insan sağlığına, çevreye, hayvan ve bitkilere zararlı olduğu gerekçesiyle   ruhsat iptali davası açtıklarından ve taşocağının çalışmasını istemediklerinden onların bu iradesine saygı gösterecek misiniz?
 
   
6-Uşak ilinde Devlet Orman alanlarında, taşocağı ve diğer maden çalışmaları için Bakanlığınız tarafından  kaç adet ve ne kadar alanda ruhsat verilmiştir?