ENERJİ KİMLİK BELGESİ İLE GELEN TASARRUF

ENERJİ KİMLİK BELGESİ İLE GELEN TASARRUF
17 Ocak 2019 12:25

1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak kaydıyla, yakın zamanda binalar için zorunlu olacak bir belge; Enerji Kimlik Belgesi.

 

 

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere belge binalardaki enerji kullanımı ile ilgili bilgileri içeriyor. Ama sadece anlamsız rakamlar şeklinde değil.

 

Yani bu belgenin zorunlu olmasının altında yatan bir sebep var.

 

Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin uygulamaya koyulmasındaki bu sebep temelde enerji tasarrufu. Zira Enerji Kimlik Belgesi alabilmek için bir yapıda belli şartların sağlanmış olması gerekiyor. Bu şartlar da yine yapının kullandığı enerji kaynakları ile ilgili.

 

Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerinde görevli uzmanlar tarafından binalarda yapılan incelemeler üzerin bazı raporlar verilecek. Bu raporlara göre binaların Enerji Kimlik Belgeleri’nin nasıl düzenleneceği belli olacak. Çünkü Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin de kendi için farklı sınıfları mevcut. Beyaz eşyalardaki etiketler gibi EKB’lerin de A sınıfından başlayarak G sınıfına kadar uzanan bir derecelendirmesi olacak. Tahmin edebileceğiniz üzere, bu sınıflandırmaların da yasal bir geçerliliği olacak.

 

Yasaya göre Enerji Kimlik Belgesi sınıfı C’nin altında kalan binaların iskan ruhsatı almasına veya yenilemesine izin verilmeyecek.

 

EKB UYGULAMASININ FAYDALARI

 

Kimilerine göre ekstra bir külfet olarak algılanan bu uygulama ile aslında uzun vadede herkes için fayda sağlanmış olacak. Enerji Kimlik Belgesi için yapılan kontroller sırasında enerji tasarrufu ile ilgili birçok saptama da yapılmış oluyor. Böyle bir uygulamayı milyonlarca konu için düşündüğümüzde, özellikle doğayı koruma açısından oldukça faydalı olduğunu hesaplayabiliriz.

 

Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili hesaplamak isteyebileceğiniz bir başka durum ise dolaylı yoldan yapacağınız para tasarrufu. Bu uygulamadan önce EKB standartlarına göre C düzeyinin altında kalan enerji kullanımı, bu uygulama sonrasında yükseltilmek zorunda. Bu da demek oluyor ki, artık binada dolaşan enerji kaynakları daha az kullanılarak, daha çok verim alınacak. Yani enerji verimliliği konusunda büyük ilerleme kaydedilmiş olacak. Bu durumun faturalarınıza önemli bir yansıması olacağını da tahmin edersiniz.

 

Eğer bunların hiçbiri sizin için önemli değil ve hala EKB’nin külfet olduğunu düşünüyorsanız da 2020 yılının başından itibaren yasaları çiğnemeyi göze almanız gerekecek.