Ek zam talebine patron yanıtı: Kod 46

Ek zam talebine patron yanıtı: Kod 46
19 Nisan 2023 10:30

ABB Elektrik, ek zam istemiyle eylem yapan işçilerden 12’sinin işine son verdi. İşçiler, şirketin taleplerini kabul etmesinden bir hafta sonra Kod 46’la çıkarıldı.

 

 

Fotoğraf: Birgün

 

 

Alım gücü giderek eriyen emekçiler ek zam isterken işverenler ise talepleri yanıtsız bırakıyor. Birgün’de yer alan habere göre Kocaeli Dilovası’ndaki ABB Elektrik’te çalışan 12 işçi, ek zam talep ettikten sonra işten çıkarıldı. İşten çıkarılma gerekçesi ise İş Kanunu’nda “görevi kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin sırlarını ortaya atmak” olarak yer alan Kod 46 maddesi oldu.

İsveç firması ABB Elektrik fabrikasında çalışan Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, mart ayında ek zam, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin zamanında ödenmesi için fabrika yönetiminden görüşme talep etti.

Ancak, işçilere olumsuz yanıt veren şirket, 13 Mart’ta düşük oranlı bir zam açıkladı. Bu zamma tepki gösteren 102 işçi iş durdurma kararı aldı. 3 gün süren iş bırakma eyleminin ardından şirket, önce talepleri kabul etti. Ancak işveren bir hafta sonra 12 işçinin işine Kod 46’yı gerekçe göstererek son verdi. İşten çıkarılan işçilerden Cihan Akdemir, haklarında bir karalama kampanyası yürütüldüğünü ve Kod 46 ile hem iş bulma süreçlerinin zorlaştırıldığını hem de işsizlik maaşı almalarının engellendiğini belirtti.

 

KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR

 

 

İşverenden sürekli görüşme talep ettiklerini aktaran Akdemir, uzlaşı sözü aldıklarını ancak işten çıkarıldıklarını söyledi. Akdemir, şu ifadeleri kullandı: “İşçilerle yaptığımız toplantı sonucu atılan işçilerin dışındaki arkadaşların içeri girmesini kararlaştırdık ancak iş durdurduğumuz günlerde biriken tüm işleri yetiştirmek adına uzmanlık alanı dışında herkesi zorlayarak çalıştırdılar, ellerinde daha çok liste olduğunu söyleyip tehdit ettiler. Yaptıkları tehditlerle, baskılarla bizi korkutmak istiyorlar. Bu tehditlere, baskılara rağmen korkmuyoruz, sesimizi her yerde duyurmak istiyoruz. Tek amacımız hakkımızı almak, adaleti sağlamak istiyoruz.” İddialarla ilgili ulaşmaya çalıştığımız ABB Elektrik fabrikası yetkilileri ise telefonlarımıza cevap vermedi.