Ecevit Denktaş'ın arkasından ne derdi

Ecevit Denktaş'ın arkasından ne derdi
17 Ocak 2012 10:28

Ecevit acaba Denktaş’ın arkasından neler söylerdi? Herhalde kendisi için Denktaş’ın söylediklerini: “Barış için savaştı…” Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Ecevit’le de uzun süre çalışma imkanı bulmuş Ahmet Tan Ecevit’i, Denktaş’ı ve Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlattı.

Ecevit acaba Denktaş’ın arkasından neler söylerdi? Herhalde kendisi için Denktaş’ın söylediklerini: “Barış için savaştı…”   

 

 Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Ecevit’le de uzun süre çalışma imkanı bulmuş Ahmet Tan, Ecevit’i, Denktaş’ı ve Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlattı.

 

“Uçaklarımız önce çiçek atabilirler mi?”

 

Başbakan Ecevit, Kıbrıs çıkarması öncesinde savaş uçaklarından çiçek atılıp atılmayacağını soruşturmuştu.

Org. Kemal Yamak anlatıyor: “Başbakan Ecevit, çağırdı.  Acaba, dedi, uçaklarımız hava taarruzundan önce çiçek, sonra beyanname atsa ve ancak aşağıdan ateş açılırsa o zaman hava taarruzuna geçilse, olabilir mi?” (26.11.2008 Sabah – Anılar, Kemal Yamak – Gölgede Kalan Çiçeksiz Kıbrıs çıkarması! İzler Gölgeleşen Bizler – İst.) Ecevit, belli ki, çıkarma yüzünden hiçbir insanın zarar görmesini istemiyordu.

Kendisine savaş uçaklarından çiçek atmanın teknik imkânsızlığı anlatılınca da bu önerisi gerçekleşmiyor.

 

 

 

Ecevit, siyaseti bıraktığı dönemde bir Danışmanlar Grubu oluşturdu. Grubun en önemli üyesi (Kıbrıs Türkleri arasındaki adıyla) Denktaş Bey’di.

Bendeniz de grubun üyesiydim.  Başta Kıbrıs ve AB olmak üzere ülkemizin önemli ve ulusal sorunlarının tartışıldığı grup toplantılarından birisi Ankara Palas’ta, Atatürk’ün kaldığı odada gerçekleşti. Bir çay molası sırasında uçaktan Rumlara çiçek atma konusunu sordum. Denktaş, gülerek şöyle dedi: “O dönemde Rumları değil çiçek, gül suyuna bandırılmış İngiliz Sterlini atılsa etkilemezdi. Bizim çiçekler de aşağılarda çiğnendiğiyle kalırdı. Ama şu var.
Gerçekleşseydi.. Bizim Barış Harekâtı, mesela İskandinav milletlerinin gözünde falan ismine belki daha layık hale gelirdi. Tarihe bir de çiçek yönüyle geçerdi!”

 

 

Ecevit yaşasaydı Denktaş’ın arkasından ne söylerdi

 

Denktaş’ın Türkiye’deki tek ve en önemli siyaset yoldaşı Bülent Ecevit idi..

Bizim kimi “light” çevreler için “dalga” vesilesi olan, “Kıbrıs Fatihi” sözünün Ada’daki anlamı ve önemi ise hâlâ tartışılmaz.

Türkiye’de geniş bir çevre için…

Kıbrıs, Denktaş demekti..

 

Denktaş ise Kıbrıs..

Kıbrıslıların gözünde de Ecevit, Kıbrıs demekti.

Ecevit, Denktaş’tan iki yaş daha gençti.

Ondan 4 yıl önce gitti.

Tersi olsaydı…

Ecevit acaba Denktaş’ın arkasından neler söylerdi? Herhalde kendisi için Denktaş’ın söylediklerini: “Barış için savaştı.

Barışı getirdi. Muazzam bir diplomat, bir kahraman. Halk ne zaman onun adını duysa..
barış harekâtını hatırlar.