Diyanet yayınlar için 10 milyon harcamış

Diyanet yayınlar için 10 milyon harcamış
7 Mart 2016 10:30

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 Performans Raporu’nu kamuoyuyla paylaşırken, ‘kamu paralarının’ nasıl çarçur edildiğini de gözler önüne serdi.

 

 

 

Erk Acarer / Birgün

 

 

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın yanı sıra 12 Bakanlığı da geride bırakan bütçesine karşın, ‘imkânlarının kısıtlı olmasından’ yakınan Diyanet’in milyonları nasıl harcadığı Performans Raporu’nda görüldü.

 
Geçen yıla ait performans göstergesinde basit kalemlere harcanan inanılmaz rakamlar var.

 

 

İnternete 2 milyon TL

 
Diyanet yayınları ve fetvaları için harcanan para ise özellikle dikkat çekici. Diyanet, toplumda infial yaratan baba ile kız arasındaki şehvet fetvası ile birlikte hutbeleri de internete yüklemek için kurulan sitesi için 2.000.000 TL harcama yapmış.

 

 

Diyanet’in Performans hedefi tablosunda şaşkınlık yaratıcı kalemlerden biri de, ‘İslam’ın bilimsel metodolojisine uygun dini bilgi üretmek, bunu içselleştirmek ve yaymak’ hedefiyle hazırladığı eserler ve yapılan faaliyetler. Diyanet; 2015 yılında, personel da dâhil olmak üzere 16 toplantı yapmış, 6 ‘ilmi eser’ hazırlamış, 10 tez çıkarmış, 210 makale incelemiş ve 4 kitap basmış. Bunlara ise toplam; 8.861.106 TL para harcamış.

 

 

Yani, 4 kitap basıp siteye fetva ve hutbe yüklemenin toplam maliyeti; 10.861.106 TL. Diyanet’in hayret verici performansıyla, bu yıl da ek ödenek istemesi şaşırtıcı olmayacak gibi gözüküyor.

 

 

Hac parası kamu geliri sayılmıyor

 
2010 yılında, Diyanet’in kuruluş kanunlarının 13. cümlesine eklenen madde ile toplanan hac paraları kamu geliri sayılmamaya başladı. Söz konusu kanunu özetleyen cümle şu şekilde: “Hac ve umre ibadetlerinin ifası amacıyla münhasıran Başkanlıkça yapılan faaliyetler kurumlar vergisinden muaftır. Bu faaliyetler nedeniyle yapılan işlemler harçlardan, düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu paralar kamu kaynağı ve geliri olarak değerlendirilemez.” Diyanet’in topladığı harç paralarını kamu geliri saymaması nedeniyle, kurum Sayıştay denetimine de tabi olmuyor.

 

 

Çünkü Sayıştay sadece kamu gelir ve giderlerini denetliyor. Diyanet’in toplanan hac paraları, ‘Performans Raporu’nda geçiyor. Ancak 2.872.593 TL’lik kısım sadece denetime tabi olan kısım.

 
Toplanan hac paralarının bu rakamın kat be kat ötesine geçtiği tahmin ediliyor. Söz konusu gelirin kamu kaynağı sayılmadığı için denetlenmesi gerekmiyor!