'Dış politikada TBMM devre dışı bırakılıyor'

'Dış politikada TBMM devre dışı bırakılıyor'
15 Ocak 2013 12:56

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, dış politikanın devlet politikası olmaktan çıkarıldığını ve bir çok konunun TBMM’den kaçırıldığını belirterek, “TBMM dışlanması kabul edilebilir değildir” dedi.

 

 

 

CHP’li Acar, hazırladığı araştırma önergesinde, Türk dış politikası uzun yıllar boyunca bir devlet politikası olarak ele alındığını, Türkiye’yi ilgilendiren konularda genellikle hükümetler ile muhalefet partilerinin işbirliği içinde olduğu süreçlerin yaşandığını kaydeden Acar, “Son dönemde  ise Hükümet’in dış politika da muhalefetle işbirliği arayışında olmadığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de pek çok konuda devre dışı bırakıldığı görülmektedir” dedi. Malatya Kürecik’te kurulan radar sisteminin TBMM’de görüşülmediğini, Suriye’deki çatışmaların Türkiye’ye sıçraması ihtimali doğrultusunda, hava savunmasını güçlendirmek amacıyla Türkiye topraklarına patriot füzelerinin yerleştirilmesi için anlaşmalar yapıldığını ancak bu konuda da TBMM’nin devre dışı olduğunu kaydeden Acar, “Türkiye’ye füze bataryalarını gönderen Almanya ve Hollanda gibi ülkeler, bu konuyu kendi parlamentolarında görüşürken, Türkiye, kendi egemenlik sahası içindeki toprakları yabancı askerlere açarken TBMM’yi devre dışı bırakması kabul edilebilir değildir. Bu kapsamda NATO anlaşmalarının da TBMM’de görüşülmesi gereklidir” diye konuştu. 

 

 

HAKEM DEVLET VAR TBMM YOK

 

Çatışmalardan kaçan Suriyeliler için oluşturulan kamplar ve Apaydın Kampı’nda Suriye’deki çatışmalara katılan silahlı kişilerin varlığı gibi konuların da TBMM’nin ve halkın denetiminden kaçırıldığını kaydeden Acar, şöyle devam etti:

 

 

“Hükümet, sorumluluğu altındaki istihbarat örgütlerini, terör örgütü yöneticileri ile ‘hakem devlet’ gözetiminde görüştürürken, Türk Halkı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi yine devre dışı durumda bırakılmıştır.Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren pek çok uluslararası konuda, TBMM’nin dışlanması, bu konuların halkın denetiminden kaçırılması doğru bir politika değildir. Türkiye’nin geleceği ile ilgili konularda, Türk halkının iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin denetim ve onayının olması zorunludur.  Bu nedenlerle, son dönemde izlenen dış politikanın sonuçlarının değerlendirilmesi, yabancı askerlerin Türkiye gelişlerinde Meclis onayının aranmasına istisnalar getiren mevzuatın uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi, daha sağlıklı politikaların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”