Devlet, 'müsrif kiracı' çıktı

Devlet, 'müsrif kiracı' çıktı
10 Aralık 2012 10:29

Bakanlıklar, kendilerine tahsis edilen binalarda ‘yer olmadığı’ gerekçesiyle özel şahıs ve firmalardan bina ve ofis kiralıyor.
Ek binalara ödenen kira bedelleri ise dudak uçuklatıyor…

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, 20 bakanlığın 2008-2012 arasında yaptığı temsil-ağırlama giderlerini soru önergesi haline getirdi. Bakanlardan ne kadar harcama yapıldığını, hangi firmalardan malzeme /hizmet alımı yapıldığını soran Yeniçeri’ye bazı bakanlıklar cevap verdi.

Aidatı da devletten

Kalkınma Bakanlığı, 2012 yılı ‘temsil-tanıtma’ giderlerini Ekim ayına kadar 110 bin TL olarak bildirdi. Baklava, pasta, su, çay ocağı, kuruyemiş, market alışverişlerinin yer aldığı harcamalar arasında “Park Oran Evleri Site Yönetimi” harcaması dikkat çekiyor. Ankara’nın lüks semtlerinden OrAn’da DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu’na alınan ve 1.5 milyon TL’ye mal olan konut bulunuyor. Bakanlığın temsil giderleri arasında bu konutun site yönetimine ödediği para da yer aldı.



‘Bakan’ harcaması

64 bin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yemekli toplantı, tanıtım ve ikram malzemeleri için 2012 yılında ‘bakan’ harcaması 64 bin TL olarak açıklandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ise harcadığı para 1 milyon 15 bin TL olarak belirtildi. Maliye Bakanlığı’nın da temsil-tanıtma giderleri toplamda 2 milyon 796 bin .131 TL olarak açıklandı.
 
Rekoru Savunma kırdı

Soru önergesine cevap veren bakanlıklar içinde en büyük gideri Milli Savunma Bakanlığı yapmış gözüküyor. Bakan İsmet Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre bakanlığın ‘temsil ve tanıtımı giderleri’ 2012 yılında toplamda 4 milyon 133 bin TL olarak gerçekleşti.

Ankara’nın en lüks sitesi Devlet bütçesiyle müsteşara satın alınan Or-An’daki 1.5 milyon liralık lüks evin tüm giderleri de bakanlık gideri adı altında gösteriliyor.


56 liraya sattığı araziyi geri alacak

Kamuoyunda ‘2B Yasası’ olarak bilinen orman vasfını kaybeden arazilerin hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlara satışı için süreç devam ederken, uygulamanın bu haliyle sürmesi durumunda devletin büyük zarara uğrayacağı öne sürüldü.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkam ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Nişana, imar planı uygulaması yapılmadan satılan arazilerin bir kısmının rayiç değer üzerinden devlet tarafından geri alınmak
zorunda kalınacağını söyledi.

Doç. Dr. Nişana, şöyle devam etti: “Şu andaki mevzuata göre 2B alanlarının sabşında devlet tarafından başvuran hak sahiplerine, arazilerin rayiç bedelinin yüzde 70’ini ödeyerek alabilecekleri belirtiliyor.

Yarı yarıya zarar

Eğer vatandaş yüzde 70’i de peşin vereceğini ifade ederse ilave olarak yüzde 20 daha indirim yapılıyor ve rayiç bedelin yüzde 56’sına taşınmaz alınabiliyor.

Yani 100 liralık bir taşınmazı vatandaş 56 liraya alabiliyor. Ama iş kamulaştırma konusuna geldiğinde, devlet eskiden koyduğu 100 liralık rayiç bedelin altına inemeyecektir.”