Deprem konutları için kamuoyundan gizli ihaleler!

Deprem konutları için kamuoyundan gizli ihaleler!
11 Mart 2023 10:05

11 kenti sarsan depremin ardından uzmanların “henüz çok erken” demesine karşın deprem konutları için kamuoyundan gizli ihaleler yapılıyor. Yaklaşık 30 milyar TL’lik ihalelerin tamamına yakını AKP’li ya da bağlantılı isimlere veriliyor. Bunlar arasında Şırnak Belediye Başkanı da var.

 

 

İktidarın, imar afları, yanlış zemin seçimi, bilimsel kurallara aykırı yapılaşmaya göz yumması sonucu katliama dönüşen deprem felaketinin ardından henüz enkaz kalkmadan birbiri ardına deprem konutu ihaleleri yapılmaya başlandı. Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre uzmanların bilimsel kriterler kullanılarak zemin etüdü yapılması, artçıların bitmesinin beklenmesi gerektiği uyarılarına karşın iktidarın seçime dönük “Biz yaparız” propagandasına temel oluşturmak için bölgede yapılaşma için düğmeye basıldı. Büyük bölümü tamamlanan ihaleler aynı zamanda AKP ile bağlantılı isimler için de rant kapısı oluşturdu. Davet usulü yapılan ve yaklaşık 30 milyar TL sözleşme bedeli olan ihalelerin tamamına yakını AKP eski milletvekilleri, milletvekili adayları, eş, dost ve akrabaların şirketlerine gitti.

 

 

6 Şubat ve 20 Şubat’ta yaşanan üç ayrı depremle yıkılan 11 ilde kalıcı deprem konutları ve geçici yaşam birimi yerleşkeleri için TOKİ ihaleleri 21 Şubat’ta başladı. Bugüne kadar 30’un üzerinde konut ve yaşam biriminin yanı sıra altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesi tamamlandı. Bunların büyük bölümünde sözleşmeler imzalandı, bazılarında ise değerlendirme süreçleri devam ediyor. Bazı ihalelerin belirlenen yaklaşık maliyetin üzerinde tutarlarla ihale edilmesi de dikkati çekiyor. İhaleler, iktidarın bugüne kadar “şirketi seçme” amacıyla kullandığı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin “b” bendi kapsamında yapıldı.