Denizi doldurup cami yapacaklar

Denizi doldurup cami yapacaklar
27 Temmuz 2014 09:47

Hükümet, Kıyı Yasası’nda yaptığı değişiklikle sahillerin talan kapsamını genişletmiş oldu.

 

Kıyılardaki yapılaşma hız kesmeden devam ederken hükümet, geçen yıl değiştirdiği Kıyı Yasası’nın uygulama yönetmeliğinde bir kez daha değişikliğe gitti. Değişiklikle deniz, göl ve akarsularda “doldurma ve kurutma” işlemi yapılarak elde edilecek araziye “ibadet yeri” yapılabilecek. Yeni düzenlemeye göre ayrıca yat limanlarına da daha yüksek tesis yapılabilmesine olanak sağlandı.

 

AKP, Kıyı Yasası’nın Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te 2013’te kapsamlı değişiklikler yapmıştı. Bununla yetinmeyen hükümet, aynı yönetmelikte yeni değişiklikler gerçekleştirdi. Yönetmelikteki 2013’te değiştirilen “Sosyal ve Teknik Altyapı Tesisleri” tanımı yeniden düzenlendi. Yönetmelikte bu tesisler, “Kıyıda yapılması zorunlu olan yapı ve tesislere hizmet veren ve kıyının kamu yararına kullanılmasını sağlayan, dalgakıran, kontrol kulesi, deniz feneri, trafo, su deposu, çekek rampası, biyolojik ve kimyevi arıtma sistemi, pis su ve sintine boşaltma istasyonu, elektrik, su, sağlık ünitesi, PTT, Fax, TV teçhizatı, yağ ve çöp toplama konteynerleri, yangın şebekesi veya itfaiye tesisi, lift sistemi, saniter üniteleri, otopark, yaya yolları, meydan, yeşil alan, çocuk bahçesi ve park ve benzeri altyapı tesisleridir” şeklinde tanımlanıyordu. Değişiklikle bu tanımın içerisine “ibadet yerleri” de eklendi. Yeni düzenlemeye göre kıyıdaki “ibadet yerleri” de “Sosyal ve Teknik Altyapı Tesisleri” sayılacak. Değişiklikle yönetmeliğin “Doldurma ve kurutma yoluyla arazi kazanma” başlıklı maddesi de yeniden düzenlendi. Buna göre denizlerde, göllerde ve akarsularda “doldurma ve kurutma” işlemi yapılarak kazanılacak arazilere “ibadet yeri” yapılabilecek. Böylece kıyılarda doldurularak ya da kurutularak kazanılacak arazilere cami inşa edilebilecek.

 

Daha yüksek tesis!

 

Yönetmelikteki “yat limanı” tanımında da değişiklik yapıldı. Mevcut yönetmelikte, “Yat limanlarında konaklama tesisi yapılması halinde, bu tesislerin yükseklikleri 6.50 metreyi (2 kat) ve emsali toplam emsalin yüzde 20’sini geçmeyecek şekilde yapılaşma koşulları imar planı kararı ile belirlenir. Yat limanlarında tüm üst yapılarda kot, her binanın köşe kotlarının aritmetik ortalaması alınarak bulunur. Bodrum katlar yapı yüksekliğine ve emsale dahildir” ifadesi yer alıyordu. Yapılan değişiklikle “Bodrum katları yapı yüksekliğine ve emsale dahildir” ifadesi yönetmelikten çıkarıldı. Yani yat limanlarındaki tesislerde bodrum katları yapı yüksekliğine dahil edilmeyecek. Emsalde de dikkate alınmayacak. Böylece daha yüksek yapılar inşa edilebilecek.

 

Kaynak: Mustafa Çakır/Cumhuriyet