Deniz Feneri iddianamesi

Deniz Feneri iddianamesi
9 Nisan 2012 16:19

Deniz Feneri soruşturmasında 550 sayfalık iddianame hazırlandı. 230 klasör delilin toplandığı soruşturmada, aralarında Zahit Akman ve Zekeriya Karaman’ın da olduğu 20 sanık var.

550 sayfalık, 20 sanıklı Deniz Feneri iddianamesi tamamlandı.


 
Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın da şüpheli olduğu iddianame Başsavcılığa sunulacak.


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya’daki “Deniz Feneri e.V.” bağlantılı soruşturmayı tamamladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, iddianamede 20 şüpheliye “Özel belgede sahtecilik”, “Kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki” ve “Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma” suçlamaları yöneltildi. İddianamede ”örgüt” ve ”dolandırıcılık” suçlaması yok.

 

Toplam 526 sayfalık iddianamenin Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) yüklenmeye başlandığı ve ağır ceza mahkemesine gönderileceği bildirildi.

 

Soruşturma sonucunda 25 şüpheli hakkında ise “ek takipsizlik kararı” verildiği açıklandı.

 

2008 yılında başlayan Deniz Feneri soruşturması tamamlandı. Almanya’da Deniz Feneri EV. Derneğinin topladığı paraların, amacı dışında Türkiye’ye aktarıldığı iddiası araştırılıyordu. 45 şüpheliyle başladı soruşturma. Ama, mahkemeye sunulan iddianamede  20 sanık suçlandı.

 

Sanıklar

 

İddianamedeki 20 sanık arasında, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 yöneticileri Zekeriya KARAMAN, İsmail Karahan, Mustafa Çelik, Deniz Feneri Derneği Yöneticisi Uğur Arslan, Almanyadaki dernek yöneticileri Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş ve Mehmet Taşkan da bulunuyor.

 

Ancak iddianamede örgüt kurmak suçu yer almadı. Sanıklar basit suçlamalarla yargılanacaklar.

 

Savcılarla beraber suçlama da değişti

Deniz Feneri soruşturmasında görevlindirilen ilk üç savcı, “evrakta tahrifat yaptıkarı” suçlamasıyla soruşturmadan alınmışlardı. O savcılar soruşturmayı “örgüt kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla yürütüyordu. Ancak soruşturmanın yeni savcıları bu suçlamalara iddianamede yer vermedi. Sanıklar, “özel evrakta sahtecilik”, “kamu görevlisinin sahtecilik” suçuna iştiraki ve hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmakla yargılanacaklar.

 

İddianamede bütün suçları işleyen sanıklar için 3 yıldan 14,5 yıla kadar hapis isteniyor.

 

“Köstebek” suçlamaları yok

İddianamede “Köstebek” suçlamaları da yer almadı. Soruşturma kapsamında yapılacak aramaların önceden Dernek ve Kanal 7 yöneticilerine haber verildiği iddia edilmişti. İddiaya göre dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Koruma Müdürü Ali Karabağ, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz’a baskını haber vermişti. Ancak Karabağ ve Korkmaz, yeterli delil toplanamadığı için sanıklar arasında yer almadı.