Dekanlıktan özel muayene iddialarına yanıt!

Dekanlıktan özel muayene iddialarına yanıt!
16 Kasım 2021 09:20

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı, idareci pozisyonundaki bazı yöneticilerin özel muayenehane açtıkları, özelde baktıkları hastalara DEÜ’de öncelik tanındığı iddialarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

 

 

Sözcü’den Latif Sansür’ün haberine göre DEÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı, bir rektör yardımcısı, bir dekan yardımcısı, en az 10 anabilim dalı başkanı ve bazı profesörlerin muayenehane açtıkları, özel hastalarına operasyon, yatış ve diğer işlemleri için fakültede öncelikli hizmet aldıkları, rektörün bu skandala göz yumduğu iddialarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, muayenehane açmanın rektörün inisiyatifi veya takdirinde olmadığı; İdari sorumlulukları bulunan öğretim üyelerinin serbest meslek faaliyetinde bulunmaları veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olduğu belirtildi.

 

 

“YASAL VE ETİK AÇIDAN MÜMKÜN DEĞİL”

 

 

Üniversite hastanesinde sağlık hizmetlerinin herkese eşit bir şekilde sunulduğu belirtilen açıklamada, “Öncelik, ihtiyaç duyulan sağlık hizmetinin aciliyetine ve kişinin sağlık durumuna göre belirlenmektedir. Bunun yanı sıra; maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızın özel muayene olduktan sonra kurumumuzdan en üst ya da farklı hizmet alabilecekleri bir uygulama da yoktur. Bu iddia, gerçek dışıdır” denilerek bunun yasal ve etik açıdan mümkün olmadığı dile getirildi.

 

 

“DEKANIMIZ DURUM TESPİTİ YAPTI”

 

 

Münferit olayları genellemenin hekimlerin, sağlık çalışanlarının ve vatandaşların moralini bozduğuna yer verilen açıklamada, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Ergene’nin “Bu durumdan biz, sizlerden daha fazla rahatsızız. Üniversite idaresi olarak bunun önüne geçmek için her türlü tedbiri alıyoruz, almaya da gayret ediyoruz” sözleriyle ilgili de şu ifadeler kullanıldı; “Muayene açılmasındaki yasal prosedürle ilgili bilinmezliklerin kafa karıştırdığını ve bunu doğru bulmadıklarını; özel muayene açılmasının toplumda kimi zaman hekimlik mesleğine yönelik olumsuz tutum ve davranışların gelişmesine sebebiyet verdiğini; bunlardan da rahatsızlık duyduklarını söylemiştir. Dekanımızın burada hekim olarak durum tespitinde bulunduğu açıktır” denildi.

 

 

“GENELLEME DOĞRU DEĞİL”

 

 

Bazı Anabilim Dalı Başkanları da, muayenehane açmalarının yasal olduğunu, her meslekte olduğu gibi aralarında etik dışı davranışlarda bulunanların olabileceğini belirterek, “Muayenehane açan tüm Anabilim Dalı Başkanlarının aynı şekilde değerlendirilmesi bizi üzüyor” dedi.