Çiftçilerden AKP’ye ilginç zam protestosu

Çiftçilerden AKP’ye ilginç zam protestosu
5 Eylül 2013 15:30

Aksaray’da yaklaşık 200 çiftçi, mazot, gübre, elektriğe yapılan zamları protesto etti. Çiftçiler, yaklaşık yarım çuval ayçiçeği çekirdeğini de yere döktü.

 

 

Eskil İlçesi’ne bağlı Eşmekaya Beldesi’nde toplanan yaklaşık 200 çiftçi, üretimde zamlardan dolayı maliyetin yüksek, ürün satışının da düşük olduğunu öne sürerek protesto eylemi yaptı. Çocukların da destek verdiği protestoda çiftçilerin ellerindeki ‘Çiftçiyim ekerim, nerdesin Mehdi Ekerim’, ‘Mazota zam, elektriğe zam, gübreye zam, zama da zam’, ‘Dışarıdan ithal et, içerdekini sefil et’, ‘Mehdi Eker, çiftçinin belini büker’, ‘Çiftçinin ruhuna Fatiha’ yazılı dövizler dikkat çekti.

 

Çiftçiler adına konuşan Ahmet Sanlav, mazot, gübre ve elektriğe sürekli zam yapıldığından çiftçinin ürettiği ürünlerin maliyetinin yüksek olduğunu belirtti. Ayçiçeğin geçen yıl 1.6 liradan alındığını bu yıl ise 1 liraya kadar fiyatının düştüğünü belirten Sanlav, şunları söyledi:

 

”Biz artık bitmiş durumdayız. Yapılan ithal ayçiçeğine dur denilmesi gerekiyor. 12 milyon çiftçi sıkıntılı. Çiftçinin zor durumu esnafa yansıyor. Mazot 4 bin 600 liraya kadar geldi. Elektrik ve gübre fiyatı yine yüksek. Üretim maliyeti yüksekken, pancar, buğday, ayçiçeği gibi ürünlerin alım fiyatı düşük. Düşük olma bir kenara, ayçiçeğin fiyatı geçen yıl bu yıldan daha iyiydi.”

 

Konuşmanın ardından çiftçiler yaklaşık yarım çuval ayçiçeği çekirdeğini yere döküp eylemi sonlandırdı.