CHP'ye böyle çattı: 'Zayıf muhalefet demokrasimize zarar veriyor'

CHP'ye böyle çattı: 'Zayıf muhalefet demokrasimize zarar veriyor'
21 Mayıs 2013 14:40

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü Atatürk Havalimanı’nda basın açıklaması yaptı.

 Erdoğan’ın uçağı saat 14.30 sıralarında İstanbul’a indi. Başbakan Erdoğan, basın toplantısına ABD’deki temasları hakkında bilgi vererek başladı.

Erdoğan, “Küresel sorunları da ele aldık. Başta Suriye olmak üzere, Irak , İsrail-Filistin ilişkileri ile birlikte bu konularla ilgili bir çok konuyu değerlendirme imkanımız oldu” dedi.
Ekonomik temaslarda da bahseden Erdoğan, “Türkiye, ABD arasındaki ekonomik ilişkiler olmak suretiyle, göreve geldiğimizde 8,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmini şu an 20 milyon dolara çıkarmanın yeterli olmadığını, bunu nasıl artırabiliriz buna yönelik çalışmamız oldu” diye konuştu. Başbakan Erdoğan açıklamasında Silikon Vadisi’ndeki temaslarından da bahsetti.

“3. SEÇİM GÜNDEME GELEBİLİR”
Erdoğan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Seneye 3 sandık birden” şeklinde söylediği belirtilen açıklaması sorulan Başbakan Erdoğan, “Genel başkan yardımcımın açıklamış olduğu tarihler neye dayalı bilmiyorum. Amerika’da yazılı görsel basının genel yayın yönetmenleriyle yaptığımız toplantı sırasında sorulan bir soru üzerine tarih tespiti ile değil de, önümüzdeki yıl içinde böyle birşey parlamento da kabul görürse 3 seçim olabilir noktasında hareketle birşeydi. Bu yeni anayasayla ilgili olabilir, bunun yanında cumhurbaşkanlığı konusu da gündemde. Bunun tarihi belli, burada herhangi birşey sözkonusu değil. Yerel seçim onun da tarihi belli. Ama yeni anayasayla ilgili değişiklik söz konusu olursa bir referandum açılabilir ve bununla ilgili de 3. seçim gündeme gelebilir” yanıtını verdi.

“BİLİNENLER VAR AMA BİLİNMESİ GEREKENLER DE VAR”

Reyhanlı soruşturmasındaki son durumun sorulması üzerine ise Erdoğan, “18 gözaltının 12’si tutuklu. Bu tutuklular içinde şu an ki ilk kanaatlere bakıldığında faillerin olma ihtimali çok yüksek. Biz şu an yargı kanaatini açıklamadığı sürece, şu şudur diyemeyiz. Yargı kesin kararını açıkladığı zaman fail şudur diyebiliriz. Temennim odur ki biran önce bunun diğer bağlantıları da ortaya çıksın. Çünkü bu olayın kesin bağlantıları var arkada uzantıları var. Şu an bilinenler var ama bilinmesi gerekenler de var” dedi.

” ZİYARETİMİZDE BUNUN DA İPUÇLARINI GÖRDÜK”

ABD’de Suriye ile ilgili temasları sorulan Başbakan Erdoğan, “Tabi bunları daha çok ağırlıklı olarak uygulamada göreceğiz, attığımız adımlar da göreceğiz. Şu an bir çalışmanın içerisindeyiz. Bizim şu an yaptığımız yardım lojistik destek konusunda olmuştur. Bunu aynı şekilde sürdüreceğiz. Lojistik destek de dahi, dünyanın buna seyirci kalması doğru değildi. ABD gibi ülkelerin bu lojistik yardıma destek vermesi muhalif güçleri daha da güçlü hale getirecektir. Bu ziyaretimizde bunun da ipuçlarını gördük” diye konuştu.

“BUNU ÇIKIP AÇIKLASINLAR”

Suriye’de Türkiye’nin verdiği desteğin dış müdahale olarak değerlendirildiğinin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin muhalif güçlere destek vermesini dış müdahale olarak yorumlayanlar, bizzat Suriye’nin içinde savaşa katılanlar hakkında aynı yorumu yapmıyorlar. Orada sadece Hizbullah yok, başka güçlerde var. Silahlı güçler olarak orada bulunuyorlar. Suriye’nin içinde hangi örgütler var, hangi ülkelerin örgütleri var bunu açıklamaları lazım. Türkiye’nin orada bir silahlı gücü varsa bunu çıkıp açıklasınlar” şeklinde konuştu.

“YARGI ORTAYA ÇIKARACAKTIR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları sorulan Erdoğan, “Ben Kılıçdaroğlu’na cevap vermeyeceğim. Avukatlarım vasıtasıyla yargı ne diyorsa hukuk devleti içinde haklarımı arayacağım. Türkiye Cumhuriyetinin başbakanlığını yürüten bir insana, bu ülkenin siyaseti içinde yer alan ya da yeralmayan kimse katil sıfatını yakıştıramaz. Bu ülkede kimin katil olduğunu kimin katillerle işbirliği içinde olduğunu yargı ortaya çıkaracaktır” yanıtın verdi.