CHP'nin Avrupa çıkarması

CHP'nin Avrupa çıkarması
26 Haziran 2012 09:01

CHP yurt dışında atağa kalktı. Örgütlenmenin toplum içinden çıkmasını amaçlayan girişimde, halkın içinden gelecek oluşumlara partinin kapıları ardına kadar açıldı. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi, yurt dışındaki Türkleri kazanmak için büyük bir atak başlattı. Yurt dışı örgütlenmesi çalışmaları için Almanya’da bulunan CHP heyeti, Düsseldorf ta örgütlenme çalışmaları ve amacı hakkında bilgi verdi. Ama bu kez konuşmalarda en büyük süreyi politikacılar değil, katılımcılar aldı.
 
150 KATILIMCI  
 
Alman Sendikalar Birliği (DGB) binasında düzenlenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde sosyal demokrasiye gönül vermiş 150 dolayında davetli ve Türk toplum temsilcisi katıldı. Davetliler, sosyal demokrasinin Avrupa’daki durumu, CHP’nin yapması gerekenler ve yurt dışı örgütlenmesi hakkında önerilerini bildirdi.
 


CHP TAM KADRO  
 
Toplantıya CHP Başkan yardımcısı Ömer Faruk Loğoğlu, İstanbul milletvekili Süleyman Çelebi, Kahraman Maraş milletvekili Durdu Özpolat ile Parti Meclisi Üyesi eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş katıldı ve öncelikle katılımcıların görüşlerini aldı. Toplantıda, siyasilerden çok katılımcıların konuşması ve görüşlerinin dikkatle dinlenmesi, ‘Batı tipi demokrasinin ve sosyal demokrasinin Türkiye’ye ilk yansıması olarak’ değerlendirildi.
 
KAPI HERKESE AÇIK  
 
CHP Başkan yardımcısı Ömer Faruk Loğoğlu, partisinin yurtdışında oy hakkının yürürlüğe girmesi nedeniyle değil, çok daha önceden Avrupalı Türklerin önemini bildikleri için seri toplantıları ve örgütlenmeye başladıklarını söyledi.
CHP’nin yurtdışı örgütlenmesinin bugüne kadar ihmal edildiğini belirten Loğoğlu, bu eksikliği gidermek için işe Almanya’dan başladıklarını bildirdi. Yurt dışındaki üye sayılarını artırmak istediklerini anlatan Loğoğlu, örgütlenme için başta sosyal demokrasiye gönül vermiş olanlardan ve hemen her kesimden öneriler topladıklarını söyledi. CHP’nin yurt dışı örgütlenmesinin Türkiye Almanya ilişkilerine katkı yapmasını istediklerini de vurguladı.


 
CHP YENİLENDİ
 
CHP’nin yurt dışında yaşayan tüm yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için çalışan bir parti olduğunu belirten Loğoğlu, “Biz, birleştirici olmak istiyoruz. CHP’liler ve CHP’li olmayanlar diye bir ayrım yapmak istemiyoruz” dedi. CHP Başkan yardımcısı, CHP üyeliğinin koşulunun, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Anayasalarını ve mevzuatını kabul etme ve saygı olduğunu söyledi.
 
CHP’deki son gelişmeler hakkında da konuşan Loğoğlu, çekişmelere karşın partisinin yenilendiğini, parti içi demokrasiyi de geliştirdiğini söyledi. Loğoğlu, 17-18 Temmuz günlerinde yapılacak olağan kurultayda partinin yapısının daha da sağlıklı hale getirileceğini belirtti.
 
DEMOKRATİK GELİŞİM  
 
Toplantıda söz alan konuşmacılar, Türk sosyal demokrasisinin gelişmesi için yurt dışında böyle bir adımın atılmasının önemli olduğunu vurguladı. Sağ partilerin yıllar önce Avrupa’da çeşitli şekilde örgütlendiğini belirten konuşmacılar, sosyal demokratların da Avrupalı Türk’ün gücünü fark etmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.
 
AVRUPALI TÜRKLER  
 
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da katılımcılarla tek tek görüşmeler yaptı. Geçtiğimiz hafta Meclis’te gündem dışı söz alarak ‘Avrupalı Vekil’ önerisi getiren ve yurt dışındaki seçmenin önemine işaret eden Özbolat, şöyle konuştu; “Sizlerin bizim için önemi büyük.
 
Avrupalı Türklerin yıllardır tam kavranamayan gücünü artık bilmeyen kalmadı. Burada çok büyük başarılara imza attınız. Büyük zaferler ve kazanımlar elde ettiniz. Türkiye ve sosyal demokrasiye vereceğiniz hizmetler bizim gücümüzü katlayacaktır.
CHP’yi diğer partilerin de izleyeceğine eminiz. Bizim amacımız sizlerle birlikte daha güzel ve daha sağlıklı bir demokrasinin önünü açmaktır. Bunu da CHP ile birlikte başaracağız.” > OY  
 
KULLANMA HAKKI  
 
Yurt dışında yaşayan Türklerin, tek vatandaş ya da çifte vatandaş olarak oy hakkı olmasının her iki ülke için de önemli olduğu vurgulanırken, örgütlenmede kişilere bağlı yapılanmalar değil, topluma inen oluşumlar geliştirilmesi istendi.
 
DIŞ DİNAMİZM  
 
Toplantıda, CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile yakaladığı ivmenin toplumun hemen her kesimine inilerek hızlandırılması gerektiği de belirtildi. Sosyal demokrasiye gönül veren herkesin CHP çatısı altında birleşmesinin önemli olduğunu vurgulayan bazı konuşmacılar da “Şu ana kadar bize bu şekilde yaklaşan bir CHP yoktu. Artık daha birleştirici, daha etkin bir parti görüyoruz. Yurt dışındaki Türklerin dinamizmi Türkiye’deki sosyal demokrasi için de itici güç olacaktır” ifadelerini kullandılar.