CHP’li Yontar: Merkez Bankası’nın rekor zararı vatandaşın yükü oldu…

CHP’li Yontar: Merkez Bankası’nın rekor zararı vatandaşın yükü oldu…
16 Nisan 2024 10:41

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2023 yılında kaydettiği 818 milyar TL’lik rekor zararı gündeme getirerek hükümetin ekonomi yönetimini sert bir dille eleştirdi. Yontar, “Merkez Bankası’nın tarihinde görülmemiş zararı, yöneticilerin “Ben ekonomistim, Şubat Mart’tan iyi olacak.” sözlerinin boşa çıktığını gösteriyor.” dedi.

 

 

CHP’li Yontar, Merkez Bankası’nın açıkladığı zararın her bir Türk vatandaşına kişi başına 9 bin 514 TL maliyet olarak yansıdığını belirtti. Türkiye’nin swap hariç net rezervinin eksi 65 milyar dolar olduğunu vurgulayan Yontar, “Bu durum, uluslararası piyasalarda ülkemizin itibarını ve ekonomik bağımsızlığını ciddi şekilde sarsmıştır.” şeklinde ifade etti.

 

 

Yontar, emeklilerin ve dar gelirli vatandaşların yoksullaşma sürecine dikkat çekerek, “Hükümet, emekli maaşlarını enflasyona karşı korumak yerine, Merkez Bankası’nın zararlarını örtbas etmeye çalışıyor. Emeklilerimiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için, bu zararın nasıl finanse edileceği sorusunun cevabını öğrenmeye hakkımız var.” diye ekledi.

 

 

Yontar ayrıca, KKM uygulamasının faturasının 1 trilyon TL’ye yaklaştığını ve bu durumun Türkiye ekonomisine daha büyük yükler getireceğini belirterek, “Dövize Çevrilebilir Mevduat döneminden daha ağır bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Hükümetin acilen gerçekçi ve sürdürülebilir ekonomi politikaları üretmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

 

CHP’li Yontar, Merkez Bankası’nın zararlarının sadece rakamlarla ifade edilmeyecek kadar derin toplumsal ve ekonomik sonuçlar doğurduğunu sözlerine ekledi ve hükümeti vatandaşların yaşam standardını düşürmeden ekonomiyi düzeltmek için önlemler almaya çağırdı.