CHP’li Yılmaz: Halk oyunları da mı haremlik-selamlık olacak?

CHP’li Yılmaz: Halk oyunları da mı haremlik-selamlık olacak?
24 Ağustos 2017 11:24

Halk oyunu kurslarının durdurulması TBMM gündemine taşındı. CHP’li Yılmaz, bu kursların sadece bitirme belgesi alanların sayısının azlığı nedeniyle mi durdurulduğunun açıklanmasını isteyerek, “Laik, çağdaş ve demokratik bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde halk oyunları kursları, kadın ve erkek kursiyerler tarafından el ele, kol kola ve yan yana oynandığı gerekçesiyle mi durdurulmuştur?” diye sordu.

 

 

Bu tür yasaklama ve durdurma girişimleriyle halk oyunlarının gelecek kuşaklara nasıl aktarılacağını soran Yılmaz, “Bu kararın ardından kadınlı erkekli oynanan halk oyunlarının tümüyle yasaklanıp, halk oyunlarına “haremlik/selamlık” düzenlemesi getirilmesi hükümetinizin gündeminde midir?” sorusunu yöneltti.

 

 

/ANKARA

 

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından halk oyunları kurslarının durdurulması TBMM gündemine taşındı. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, halk oyunları kurslarının sadece bitirme belgesi alanların az olduğu gerekçesiyle mi durdurulduğunun açıklanmasını isteyerek, Başbakan Binali Yıldırım’a, “Laik, çağdaş ve demokratik bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde halk oyunları kursları, kadın ve erkek kursiyerler tarafından el ele, kol kola ve yan yana oynandığı gerekçesiyle mi durdurulmuştur?Bu kararın ardından kadınlı erkekli oynanan halk oyunlarının tümüyle yasaklanıp, halk oyunlarına ‘haremlik/selamlık’ düzenlemesi getirilmesi hükümetinizin gündeminde midir?” diye sordu.

 

 

İKİNCİ BİR TALİMATA KADAR DURDURULDU

 
Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü imzasıyla il ve ilçelerde halk eğitim merkezlerine bir yazı gönderildiği ve ikinci bir talimata kadar yeni halk oyunları kursu açılmayacağına yönelik haberlerin basında yer aldığını anımsattı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Vekili Ali Rıza Altınel imzasıyla gönderilen söz konusu yazıda, son 6 ay içerisinde ‘Halk Oyunları’ alanında açılan kurslarla ilgili olarak, kursiyer kayıtları ile kurs bitirme belgesi alanlar arasında büyük fark olduğunun anlaşıldığının belirtildiğini kaydeden Yılmaz, “Bu nedenle Halk Oyunları kurs programlarının yeniden incelenmesi, ihtiyaç olması halinde yeniden güncellenmesi için 1.8.2017 tarihinden itibaren ikinci bir talimata kadar Halk Oyunları kurslarının açılmasının durdurulduğu ifade edilmiştir. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan eğitim uzmanları ise yasaklamak yerine ciddi bir maliyeti olmayan halk oyunlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulamıştır” dedi.

 

 

“NEDEN SADECE KURS BİTİRME BELGESİ ALANLARIN AZLIĞI MI?”

 
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri’nde 2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde “Halk Oyunları” alanında kaç kurs düzenlendiğini ve bu kurslara kaç kişinin katıldığını soran Yılmaz, “Yıllar itibariyle ayrı ayrı gösterilmek üzere bu kursları bitirme belgesi alan kursiyerlerin sayısı kaçtır? Son 6 aylık dönemde bu alanda açılan kurslara kayıt yaptıranların sayısı ile kurs bitirme belgesi alan kursiyerlerin sayısı kaçtır? İddia edildiği gibi kursiyer kayıtları ile bitirme belgesi alanlar arasında büyük fark bulunmakta mıdır?Bu kursların durdurulmasının nedeni iddia edildiği gibi kursiyer kayıtları ile kurs bitirme belgesi alanların sayısı arasındaki büyük farklar var mıdır?” sorularını yöneltti.

 

 

“HALT OYUNLARI” DİYE NİTELEYENLERİN ETKİSİ VAR MI?

 
Yılmaz, Eğitim-Bir Sendikası Üyesi Müdür Yardımcısı Nevzat Turan’ın Nisan 2016’da sosyal medya hesabından Malatya Gazi Lisesi öğrencilerinin halk oyunları ekibinin fotoğrafını paylaşarak, “kızlı erkekli zina yapıldığı”na yönelik iddialarının basına yansıdığını anımsatarak, Turan’ın halk oyunlarını “halt oyunları” olarak niteleyerek, “Namusu için cinayet işleyen kişi buna izin verir mi?” sorusunu yönelttiğini hatırlattı. Yılmaz, önergesinde şu soruları yöneltti:

 
“-Turan hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı hakaret dolayısıyla herhangi bir idari işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle sonucu ne olmuştur?
-Halk oyunları kurslarının durdurulması kararının ardında Nevzat Turan ve onun gibi düşünen bazı okul ve yöneticilerinin açıklamalarının bir etkisi var mıdır?
-Sosyal medya üzerinde Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerine karşı savcıların adeta ‘avcılık’ yaptığı bir dönemde, Turan hakkında herhangi bir işlem yapılmadıysa bunun gerekçesi nedir?
-Turan belli kişi ya da kişiler tarafından korunmakta mıdır? Korunuyor ise bu kişiler kimlerdir?”

 

 

HALK OYUNLARINA HAREMLİK/SELAMLIK DÜZENLEMESİ Mİ GELECEK?

 
CHP’li Yılmaz, laik, çağdaş ve demokratik bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde halk oyunu kurslarının, kadın ve erkek kursiyerler tarafından el ele, kol kola ve yan yana oynandığı gerekçesiyle mi durdurulduğunun açıklanmasını istedi. Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Hükümetiniz binlerce yıllık geleneğimiz olan halk oyunlarımızı “halt oyunu, zina” olarak değerlendiren söz konusu anlayışla ilgili ne düşünmektedir?
-Halk geleneğimizi yansıtan oyunların durdurulmasına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararla ilgili düşünceniz nedir?
-Bu tür yasaklama ve durdurma girişimleriyle halk oyunlarımızın gelecek kuşaklara nasıl aktarılması sağlanacaktır? Bu tür yasaklama girişimlerinin ardından, halk kültürünü yansıtan diğer değerlerimizin de yasaklanması hükümetinizin gündemine gelecek midir?
-Bu kararın ardından kadınlı erkekli oynanan halk oyunlarının tümüyle yasaklanıp, halk oyunlarına “haremlik/selamlık” düzenlemesi getirilmesi hükümetinizin gündeminde midir?”