CHP’li Yıldız: Hiçbir ülkede yap-işlet-devret nükleer santral yapılmamıştır

CHP’li Yıldız: Hiçbir ülkede yap-işlet-devret nükleer santral yapılmamıştır
10 Mart 2022 08:50

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Genel Kurulunda söz alarak konuşma yaptı. CHP’li Yıldız’ın gündeminde ekonomi yer aldı. Milletvekili Yıldız, “84 Milyon isyanda, sizler rahat rahat oturuyorsunuz” dedi.

 

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı. CHP’li Yıldız, “TEDAŞ’ı özelleştirdikten sonra toplanan yatırım paralarıyla yatırım yapılmadı” ifadelerini kullandı. CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Mazotun, elektriğin, doğal gazın üzerindeki bütün vergileri en az bir yıl süreyle kaldıralım, aksi takdirde Ekim ayında Euro 25 lira olacak” ifadelerini kullandı.

 
“Hiçbir ülkede yap-işlet-devret nükleer santral yapılmamış”

 
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Hiçbir ülkede yap-işlet-devret modeliyle nükleer santral yapılmamıştır; sadece Türkiye’de var. Yani biz şu an Rusya’dan doğal gaz alıyoruz, enerjinin yarısı ona bağlı; o yetmiyormuş gibi, bir de nükleer santral kuruyoruz. Nasıl kuruyoruz? Özerklik veriyoruz yani kısacası, Akkuyu Santrali’ni, komple o bölgeyi Ruslar işletecek. Biz niye bu duruma düştük? TEDAŞ’ı özelleştirdikten sonra toplanan yatırım paralarıyla o şirketler yani sizin yandaş şirketlerinizin hiçbiri yatırım yapmadı. İşte, ülkeyi bu hâle getirdiniz. Hâlbuki bu toplanan paralar yatırıma dönüşseydi, bizim bugün bu nükleer santrale ihtiyacımız yoktu. Yüzde 10 kayıpları tekrar hizmete ulaştırsaydık nükleer santralin ürettiği enerjinin hepsini oradan halledebiliyorduk ama yandaş firmalarınız vatandaştan topladığı yatırım paralarını cayır cayır kendi şirketlerine aktarıyorlar, hiçbir yatırım yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.

 
Turizm Bakanı’na sorular sordu

 
CHP’li Hüseyin Yıldız, konuşmasında turizm sektörünün sıkıntılarından da bahsetti. Yıldız, “Rusya ile Ukrayna arasında savaş var, on günden beri sürüyor. Hâlbuki 2021’e baktığımızda en çok turistin geldiği ülkeler Rusya ve Ukrayna’dır. Turizm Bakanı bir açıklama yaptı bu akşam: “Biz bütün önlemleri aldık.” Peki, Sayın Bakan, hangi önlemleri aldın? Bütün turizm acentelerine ve turizm paydaşlarına bir anlatın, hangi önlemleri aldınız? Önemli olan bu. “Biz 125 ülkeye tanıtım yapıyoruz.” diyor. Ben Sayın Bakana şunu soruyorum; ekim, kasım, aralık ve ocak aylarında anlaşmalar yapılıyor, bu 125 ülkede tanıtıma 300 milyon dolar bütçe ayırdığını söylüyor, hâlbuki 300 milyon dolarla çok farklı şeyler de yapılabilirdi: Hangi firmalarla, hangi otellerle anlaşma yaptınız, ne kadar turist bekliyorsunuz?

 
“84 Milyon İsyanda”

 
CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, “Geçen hafta kendi bölgemde, Kuşadası ve Didim’de otelcilerle toplantı yaptım, seyahat acenteleriyle toplantı yaptım. Şunu dediler: “Şayet, Hükûmet önlem almadığı takdirde bu dönemde bizim otel açma şansımız yok. Bu enerji fiyatlarıyla, bu mazot fiyatlarıyla bizim ayakta durma şansımız yok.” Şehirler arası otobüs firmaları arıyor, nakliyeciler arıyor, diyorlar ki: “Bizim 20 liraya mazot alıp da şehirler arası yolculuk yapma şansımız yok, kontak kapatacağız.” Çiftçiler arıyor, diyorlar ki: “Biz traktörümüze mazot alamıyoruz, ekim yapamayacağız bu sene.” Yine, dönüyorum, şehir içi dolmuşçuları aynı isyanda yani Türkiye’nin 84 milyonu aynı anda isyan ediyor, siz hâlen hiçbir şey yokmuş gibi rahat rahat yerinizde oturuyorsunuz” dedi.

 
CHP’li Yıldız, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

 
Gelin, bu Mecliste hep beraber bu mazotun üzerindeki, elektriğin üzerindeki, doğal gazın üzerindeki bütün vergileri en az bir yol süreyle kaldırmamız gerekiyor, aksi takdirde ekim ayında euro 25 lira olacak, dolar 20 lira olacak.