CHP’li Yeşil: Deprem vergileriyle duble yol yaptılar, İşsizlik Fonu’nun akıbetinden endişe ediyorum

CHP’li Yeşil: Deprem vergileriyle duble yol yaptılar, İşsizlik Fonu’nun akıbetinden endişe ediyorum
27 Kasım 2018 12:23

Bugün yayınlanan Resmi Gazete’de, İşsizlik Fon’unun kullanım oranlarında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değişiklik yapıldı. CHP Ankara milletvekili Nihat Yeşil Maliye ve Hazine Bakanı ile Çalışma Bakanı hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Yeşil soru önergesinde şunları kaydetti:

 

Resmi Gazete’de bugün itibariyle (27.11.2018) yayınlanan 382 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, İşsizlik Fonu’nun kullanımında %30 olarak belirlenen, işgücünün istihdam edilebilirliğini arttırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapmak ve Fondan ödenmek üzere vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlardan ilgili mevzuatına göre Kurum kadrolarına atanan ve Kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılması öngörülen İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, 2019 ve 2020 yılları için %50’ye çıkartılmıştır.

 

Yakın bir zaman önce de, üç kamu bankasının tahvil ihracı yaparak bedelin İşsizlik Fonu’ndan karşılanması üzerine, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, iddiaları kabul etmiş bu uygulamanın kamu kaynaklarını verimli kullanmak adına yapıldığını dile getirmişti.

 

Deprem vergilerinin duble yolların yapımında kullanıldığını, ne yazık ki 2011’de Van Depremi sırasında öğrenmiştik. Düşünün ki, deprem neticesinde zarar gören vatandaşlarımız ve kamu hizmetindeki aksamaları önlemek ve mağduriyetleri gidermek adına toplanan vergiler, duble yolların yapımında kullanılmıştı ve siyasi iradenin bu keyfi uygulamasını kamuoyu bir afet nedeniyle öğrenebilmişti.

 

Günümüzde neoliberal ekonomi politikaları nedeniyle her geçen gün emekçi kesimin hakları tırpanlanmaktadır. Bu hattın her geçen gün daha da geriye düştüğü, emekçiler ve sermaye grupları arasındaki dengenin, emekçiler aleyhine gerilediği ve kırılmanın nerede yaşanacağı üzerine teorik ve pratik tartışmalar süregelmektedir. Böyle bir gündem dahilinde, siyasi iktidarın İş Hukuku Mevzuatında sermaye grupları lehine Kıdem Tazminatlarına yönelik düzenleme yapılmak istendiği bir sır değildir. Bugün yapılan düzenleme ile birlikte, Siyasi İktidarın arpalığı gibi kullandığı, tamamı işçilerin iş güvencesi adına kullanılması gereken fon, kılıfına uydurulacak içi boş tanım ve düzenlemelerle keyfi olarak kullanılmak istenilmektedir. Bugün yapılan değişiklik ile ilgili fonun yüzde 30 olarak belirlenen AR-GE ve stratejik hedeflemeler içerikli istihdam gücünü arttırmak, işsizlik risklerini azaltmak, koruyucu tedbirler almak gibi konu başlıklarında kullanılması gereken kullanım tahsisi, 2019 ve 2020 yılları için yüzde elli oranına çıkartılmıştır.

 

Fonun bu gerekçeler neticesinde kullanılmasına kuşkusuz itirazımız olmazdı. Ancak bu siyasi iktidarın geçmiş dönemlerdeki icraatlerinden biliyoruz ki, bu fon siyasi iktidarın bütçe deliklerini vatandaştan gizlemek adına kullanılacak, alakasız kalemlere aktarılacaktır. Seçilmiş bir milletvekili olarak kamuoyunu vaka üzerinden bilgilendirmek iradesiyle, Maliye ve Hazine Bakanı ile birlikte Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı’na yazılı bir soru önergesi vermiş bulunmaktayım. Bu vesileyle ilginize sunuyorum.