CHP’li Yeşil: Avukatlar için de kısa çalışma ödeneği uygulanmalı

CHP’li Yeşil: Avukatlar için de kısa çalışma ödeneği uygulanmalı
17 Nisan 2020 12:38

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Korona virüsü salgını sebebiyle Ekonomik sıkıntılar yaşayan Avukatların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Bir basın açıklaması Yapan CHP’li Yeşil; Türkiye genelinde görev yapan 146 bin Avukatın korona virüsü önlemleri kapsamında alınan önlemler nedeniyle ekonomik sıkıntı çektiğine işaret ederek“ Mecliste görüşülen Ekonomik destek paketinde Avukatlara yönelik destekleyici maddeler de konulmalıdır, ilk etapta Avukatların da kısa çalışma ödeneğinden faydalandırılmaları sağlanmalıdır ” diye konuştu.

 

 

“Avukatlar Çok Ciddi Ekonomik Sıkıntılar Yaşıyor”

 

 

Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye sunduğu rapora göre, Türkiye’de avukat sayısının son 10 yılda ikiye katlandığını, avukat sayısının 1 Temmuz 2019 itibarıyla 146 bin 950’e ulaştığını Kaydeden CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “Koronavirüs salgınından avukatlar da olumsuz şekilde etkilenmektedir, çünkü adliyeler kapandı, kapanması gerekiyordu. Önce sağlığımızı korumamız gerekiyordu ancak adliyelerin kapanması büroların kapanmasına; o da bürolarda çalışan avukatların çok ciddi sıkıntılar yaşamasına neden oldu. Şu anda herhangi bir birikimi olmayan, yaşamını kazandığı parayla sürdüren avukatlar çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır. Vergilerin ertelenmesi, SGK ve Bağ-kur ödemelerinin ertelenmesi dışında bir çözüm önerilmedi. Stajyerler yetişemiyorlar, şu anda çalışamıyorlar. Meclise sunulan 15 maddelik Ekonomik destek paketine; avukatlar için de kısa çalışma ödeneği ile ihtiyaç duyan avukatlar için 6 ay faizsiz ertelemeli destek kredilerinin uygulanmasına imkan verilmelidir” diye sözlerine devam etti.

 

 

“AVUKATLARIN EKONOMİK GÜVENCESİ YOK

 
Türkiye Barolar Birliği’nin Adalet Bakanlığı’na gönderdiği, il il avukat istatistikleri raporuna göre, İstanbul’da 53 bin 227, Ankara’da 21 bin 131 İzmirde ise,11 bin 628 Avukatın görev yaptığına dikkat çeken CHP’li Yeşil, Şunları söyledi:
“Tüm dünyanın etkilendiği bu salgın afeti nedeniyle adalet sistemimiz de etkilenmiştir. Şunun altını çizmeliyim ki sağlık için dahi olsa adaletin olmadığı ya da işlemediği bir sistemde yaşama hakkından bahsedilemez. “Yargı Sistemin Hakim ve Savcılar ile birlikte paydaşı olan Adalet Sistemine entegre yüz bin civarında avukat, yargılama faaliyetlerinin durması nedeniyle ciddi bir ekonomik kriz içerisindedir. Hakim, Savcılar ile diğer adalet çalışanları yargılama faaliyetlerini yürütmeseler dahi ekonomik güvenceleri olmaları nedeniyle ücretlerini alabilmekte ancak avukatlar ise kamu hizmeti görmelerine rağmen bu tür desteklerden faydalanamamaktadır.”

 
“ADLİ TATİL ÖNE ALINMALI”

 
“Fiilen böyle bir zamanda avukatlara aylık bağlanması, yüzde yüz bir çözüm önerisi olmamakla birlikte bu salgın döneminde adalet sisteminin hızlı işleyişinin sağlanması bakımından, Adli Tatilin öne alınarak 2020 Mayıs, Haziran, Temmuz dönemindeki davaların 4 ay sonrasına ertelenmesi, Yargılamaların süratle sonuçlandırılabilmesi, aksamaması ve salgının yayılmaması için gerekli haller dışında hakim, savcı, memur tayinlerinin ertelenmesi, HMK’nın imkân tanıdığı bir kısım yargılamaların mutlaka evrak üzerinden yapılması. Duruşmalı davalarda ise zorunlu avukat sistemine geçilerek avukat ataması yapılması ve Hakim, savcı, avukat vasıtası ile yargılamanın sonuçlandırılması düşünebilir. Zira toplum yaşamında adalet en az su gibi, sağlıklı yaşam hakkı gibi vazgeçilmezdir. Adalet işlemediği bir sistemde ise toplumsal barıştan ve yaşama hakkından söz edilemez. Bu hususta gereği için Adalet bakanlığının HSK nezdinde gerekli girişimleri yapması gereklidir”. Diye ifade etti.