CHP’li Yedekci: TBMM, kendi tarihine, kültürüne ve geçmişine neden sahip çıkmıyor

CHP’li Yedekci: TBMM, kendi tarihine, kültürüne ve geçmişine neden sahip çıkmıyor
23 Mart 2017 10:02

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından cevaplandırılmak üzere vermiş olduğu soru önergesi şöyle:

 

 

 

 

Dünyanın gelişmiş hemen hemen bütün ülkelerinde parlamento binaları gücünü geçmişinden alır. Bu durum parlamentoların mimari yapılarına da yansır. Ülkemiz zorlu koşullarda kurulmuş güçlü bir Cumhuriyettir. Türkiye Büyük Millet Meclisi binamızda bunu yansıtan mozaik kaplamalı kolon gibi önemli ayrıntılar vardır.

 

 

Mekânların tarihi özelliklerinin yanında anı değerleri de vardır. Bu değerlere saygı anlamında da yenileme yerine sadece temizleme ve bakım çalışmaları yapılmalıdır.

 

 

Muhalefet kulisinde ve İktidar kulisinde bir tadilat çalışmasının başlatılacağını basından öğrenmiş bulunuyoruz.

 

 

Bu bağlamda;

 

1.TBMM Muhalefet ve İktidar kulislerinin tadilatı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan karar alınmış mıdır?

2.TBMM Muhalefet ve İktidar kulislerinin tadilatı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararı yoksa nasıl tadilata başlanmıştır?

3.TBMM Muhalefet ve İktidar kulislerinin restorasyonu yapılırken Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kontrol etmekte midir?

4.TBMM Genel Kurul binasının Muhalefet ve İktidar kulislerinin restorasyon işlemlerinin yapılması için hazırlanan proje Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan geçmiş midir?

5.TBMM Genel Kurul binasının Muhalefet ve İktidar kulislerinde bulunan mozaik kaplamalı kolonlar niçin mermer kaplanmıştır? Mozaik kolonların mermer ile kaplanması için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan karar alınmış mıdır?

6.TBMM Genel Kurul binasının Muhalefet ve İktidar kulislerinin restorasyon çalışmaları aslına uygun olarak mı yapılmaktadır? Restorasyonu için aslına uygun malzemeler neren temin edilmektedir?

7.Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi tarihi ve kültürüne niçin sahip çıkmamaktadır?