CHP'li Toprak: Suriye konusunda sorumlu muhalefet yaptık.

CHP'li Toprak: Suriye konusunda sorumlu muhalefet yaptık.
12 Kasım 2012 17:15

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “Türkiye, Suriye bataklığına girmediyse CHP’nin burada sorumlu muhalefeti vardır. Biz hem Türkiye’yi sokmadık, hem de burada ‘Arap Baharı’nı yaratmaya çalışan Amerika’sına Avrupa Birliği’ne de hatasından dönmesini sağladık. Onlar da artık müdahaleyi doğru bulmuyorlar” dedi.

 

 

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ve İl Başkanı Metin Çelik ile birlikte Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetimini ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan Toprak, ilk kez iş dünyasından sorumlu başkan yardımcılığı görevi tesis ettiklerini ve bu görevi yaptığını söyledi. Türk iş dünyası önündeki engelleri belirleyip onları kaldırmak için çalıştıklarını ifade eden Toprak, Türk işçisinin çalışması ve Türk sanayicisinin önünün açılmasını sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

 

 

 

 

Son dönemde Adana, Gaziantep bölgesini gezdiğini ve Türkiye’nin başında bir Suriye belasının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

 

“Suriye belası bize çok pahalıya mal oldu. 2010’da o bölgeye 106 bin TIR gümrük kapısından gitmiş, 2012’de baktığınızda 5 bin 200’e düşmüş. Bu da şu demektir Türkiye böyle önemli bir kapıdan yoksun. Bu da sanayicimizin kaybı demektir. Bu kayıpları nasıl telafi eder, sanayicimizi ayakta tutarız bunun için dolaşıyoruz. Şu andaki sıkıntı izlenen dış politikadaki yanlışlardan dolayı. Türkiye’nin Suriye, Irak, İran, Ermenistan kapılarının hayat, ihracat damarları olan kapılarda sıkıntı var. Dış politikada izlenen nokta Suriye konusunda yanlış yaptığını söyledik. Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Türkiye Suriye bataklığına girmediyse CHP’nin burada sorumlu muhalefeti vardır. Biz hem Türkiye’yi sokmadık, hem de ‘Arap Baharı’nı yaratmaya çalışan Amerika’sına Avrupa Birliği’ne de hatasından geri dönmesini sağladık. Onlar da artık müdahaleyi doğru bulmuyorlar. Ama bu Türk sanayicisine çok pahalıya mal oldu.”

 

 

 

 

‘İHRACATÇININ VE TÜRK ANNELERİNİN GÖZYAŞI DÖKMEMESİNİ SAĞLADIK’

 

 

Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz’de birçok sanayi odası ile temaslarının bulunduğunu ifade eden Toprak, ihracatlarının çok büyük oranda daraldığına işaret etti. Bu konuda bir örnek de veren Toprak, “Bir lojistik firmasının 160 tırı var. 3 – 4 aydır tekeri dönmüyor. Bu tek başına reformlar değil, akıllı dış politika da ihracatımız açısından çok önemli. CHP deneyimleri birikimi olan bir parti. Biz ülkeyi 2003’te savaşa sokmadıysak, bugün de sokmamanın gururunu yaşıyoruz. Bu Türk sanayicisine ihracat, Türk annelerinin de göz yaşı dökmemesini sağladı. Çok önemli bir misyon görevini yerine getirdik” dedi.

 

 

 

 

 

‘YAPISAL REFORMLAR BEKLİYORUZ’

 

 

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise Türk Ticaret Kanunu’nun ve odaları ilgilendiren kanunlarda iktidara yardımcı olup çıkarttıklarından dolayı teşekkür etti. Bursa’nın üretim desenini orta ve ileri teknoloji üretimine geçmeye başladığını dile getiren Parseker, “Geleneksel üretimden teknoloji Ar-Ge ağırlıklı ürünlere geçerek, ürünlerindeki katma değeri arttırmaya başlıyor. Gelecek hedeflerimize ulaşmamızın mümkünatı yok. Parlamentodan özel beklentilerimiz var. Enflasyon, faizler önemli ama esas Türkiye’nin gelecekte yolunu daha iyi görebileceği bir performansı ortaya koyacak şekilde beklentiler var. Bunlar yapısal reformlar. Bunlar içinde vergi reformundan, kamu harcama reformuna, adalet reformu gibi bir dizi reformu ortaya koymalıyız ki yatırımcı sanayici üretici ve ihracatçı gelecek perspektifinde hedeflerini uzun vadeli görebilsin” dedi.