CHP’li Şahin: Bu sistemde Meclis Başkanlığı büyük itibar kaybı yaşadı!

CHP’li Şahin: Bu sistemde Meclis Başkanlığı büyük itibar kaybı yaşadı!
28 Ekim 2021 13:52

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, Plan ve Bütçe Komisyonu 2022 yılı TBMM bütçesinde söz alarak Cumhurbaşkanlığı sistemine dair eleştirilerde bulundu. Şahin, “Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminde en çok itibar kaydeden Meclis Başkanlığı oldu. Bu sistem gelene kadar tüm Meclis Başkanları Cumhurbaşkanına vekalet ederken, bugün millet tarafından yetkilendirilmeyenler Cumhurbaşkanına vekalet ediyor. Gelin bu yanlışı düzeltelim. Milletin yetki verdiği Meclis içerisinden seçilen Meclis Başkanı yeniden Cumhurbaşkanına vekalet etsin. Böylece Meclisin iradesini yeniden ortaya koyalım.” ifadelerini kullandı.

 

 
Cumhurbaşkanına vekalet etme görevinin asli sahibinin Meclis Başkanı olduğunun altını çizen Şahin, “ Millet halihazırda Meclis Başkanına yetki vermiştir. Atanmış Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yerine bu görevi üstlenmek Meclis Başkanına aittir. Bu hakkı Meclis Başkanına yeniden teslim etmek biz milletvekillerinin görevidir. Atanmış kişilerin geçmişte ve bugün Gazi Meclisimizde takındıkları kaba üslup defalarca test edilmiştir. Cumhurbaşkanına vekalet edecek ismin Gazi Meclisimiz içerisinde olması zorunluluktur. Getireceğimiz bir Anayasa teklifiyle bunu hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.” dedi.

 
Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle birlikte Meclisin denetim yetkisinin azaldığını da ifade eden Şahin, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un soru önergelerinin cevaplanma oranlarıyla ilgili verdiği bilgilere dayanarak şunları söyledi;

 

 

 

“ 53.223 soru önergesinin sadece 6.775’i yani sadece yüzde 12.7’si zamanında cevaplanmış. Yüzde 34’ünden fazlası ise hiç cevaplanmamış. Soru önergelerinin zamanında cevaplanması çok önemlidir. Örneğin, Covid-19 tedavisinde artık kullanılmayan ancak uzun dönem hastalar üzerinde kullanılan bir ilaçla ilgili Sağlık Bakanlığına verdiğimiz bir soru önergesine bakanlık tarafından hiç cevap verilmedi. Vatandaşlarımız bu ilacı tam bir yıl boyunca kullandılar ve en sonunda bakanlık bu ilacın kullanımından vazgeçti. Biz bunu salgının henüz çok başında bakanlığa bildirmemize rağmen,Bakanlık bize bu konuda gerekli bilgili vermemiştir. Halk sağlığı gibi hayati bir konuda dahi bakanlıktan bilgilendirme alamıyoruz. Bu konuda hem Meclis Başkanlığına hem de Kamu Denetçiliği kurumuna soru önergelerinin zamanında cevaplanması konusunda başvuruda bulunduk. Meclis Başkanlığı bizim görevimiz değil dedi. Kamu Denetçiliği Kurumundan da hiç ses çıkmadı. Bakanlıkların geç zamanda, devlet ciddiyetinden uzak kopyala-yapıştır şekilde verdiği cevaplar Meclisin denetim yetkisini ciddi oranda aşındırmıştır. Gazi Meclisimizin üyeleri olarak burada hepimize sorumluluk düşüyor. Gelin meclisimizi bu garabetten kurtaralım ve eski itibarını yeniden kazandıralım.”