CHP'li Özkes: insanların hangi mezhebe göre amel ettiklerinin öğrenilmesinin amacı nedir?

CHP'li Özkes: insanların hangi mezhebe göre amel ettiklerinin öğrenilmesinin amacı nedir?
2 Nisan 2013 09:45

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TÜİK aracılığıyla İzmir’de yaptığı anket ile “İnsanların hangi mezhebe göre amel ettiklerini öğrenilmesinin amacı nedir? Seçmenlerin adayların dindarlıkları ile ilgili düşüncelerini Diyanet İşleri Başkanlığı neden araştırma ihtiyacı duymuştur?” diye sordu.

 

 

 

 

TBMM Başkanlığına Başbakan Erdoğan’ın yazılı cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Özkes, “Basında yer alan haberlere göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın TÜİK ile İzmir’de yürüttüğü bir ankette, insanların dini inançları ve dindarlık düzeyleri ile ilgili sorular yöneltilmiştir” diyerek şöyle devam etti:

 

 

“Ankette deneklere, ‘Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın varlığı ile ilgili inancınızı en iyi şekilde ifade eder?’, ‘Hangi dine mensupsunuz?’, ‘Hangi mezhebe göre amel edersiniz?’, ‘Dini kaynağınızın bilgisi nedir?’, ‘Din bilgilerinizi nasıl geliştiriyorsunuz?’, ‘Bunun için sizi kim teşvik ediyor?’, ‘Dini nitelikli bir konuyu danışmak istediğinizde hangi kişi ya da kuruma müracaat edersiniz?’, ‘Kendinizi ne kadar dindar hissediyorsunuz?’, ‘Aşağıdaki namazları ne sıklıkla kılarsınız?’, ‘Haftada ortalama kaç vakit namazınızı camide ya da mescitte cemaatle kılarsınız?’, ‘Dışarı çıkarken başınızı örter misiniz?’, ‘Kuran-ı Kerim’i Arapça okumayı biliyor musunuz?’, ‘Kuran-ı Kerim’i Arapça öğrenmek istiyor musunuz?’ gibi dini yaşama ilişkin sorularının yanı sıra, ‘Oy verirken adayın dindar olup olmadığını önemsemem’ gibi siyasi sorular olduğu da iddia edilmektedir?

 

Bu iddialarla ilgili olarak; Diyanet İşleri Başkanlığı, TÜİK aracılığıyla böyle bir anket yapmış mıdır? Yaptı ise anketin amacı nedir? Nüfus cüzdanlarından din hanesi kaldırıldığı halde, insanların hangi dine mensup olduğunun öğrenilmesinin amacı nedir? İnsanların hangi mezhebe göre amel ettiklerinin öğrenilmesinin amacı nedir? Seçimlerde, seçmenlerin adayların dindarlıkları ile ilgili düşüncelerini Diyanet İşleri Başkanlığı neden araştırma ihtiyacı duymuştur? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, aday–seçmen ilişkisini belirleyen unsurları araştırması, görev ve yetki alanı içinde midir? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle bir yetkisi var ise hangi siyasi parti için böyle bir araştırma yapılmıştır? Yetkisi dahilinde değil ise bu sorular neden sorulmuştur? Bu anketin İzmir’de yapılmasının sebebi nedir?”