CHP’li liberaller HDP için seferber oldu!

CHP’li liberaller HDP için seferber oldu!
6 Mayıs 2016 09:55

Binnaz Toprak, Cengiz Çandar ve Süleyman Çelebi’nin de aralarında bulunduğu liberaller HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmaması için harekete geçti. Önce Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen liberaller ardından milletvekillerine ‘hayır oyu verin’ çağrısı yaptı 

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 

 

 

CHP içinde kendilerine “solcu” diyen liberaller, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmaması için adeta seferber oldu. Eski CHP milletvekilleri ve Parti Meclisi üyeleri ile Cemaat gazetelerinin yazarlarının da içinde bulunduğu bir grup, İstanbul’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptıkları kahvaltılı toplantıda “CHP’nin HDP’yi yalnız bırakmamasını” istedi.
Grupta Cengiz Çandar, Mehmet Altan, Ümit Kardaş, Kemal Cengiz, Nesrin Nas ve AKP’nin yeni anayasa çalışmalarına katılan Ergun Özbudun gibi isimler de yer aldı.
Toplantıya katılanların teklifi destekleyeceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu’na “HDP köşeye sıkıştırıldı. Sesini çıkarabilecek tek siyasi parti siz kaldınız. Eğer teklif yasalaşırsa, ilk hedef HDP olacak. HDP’yi bu süreçte yalnız bırakmayın” uyarısında bulundukları öğrenildi.
MİLLETVEKİLLERİNE ‘HAYIR’ ÇAĞRISI

 

 

Toplantıya katılan isimlerin de içinde yer aldığı 53 liberal, milletvekillerine “hayır” oyu vermelerini isteyen bir bildiriyi de imzalayarak kamuoyuna açıkladı.

 

Bildiriyi imzalayan 53 isim arasında, halen CHP Parti Meclisi Üyesi olan Gülseren Onanç ile eski milletvekilleri Binnaz Toprak, Melda Onur, Süleyman Çelebi ve Rıza Türmen de bulunuyor.

 

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ın yanısıra, Ufuk Uras, Levent Tüzel, Akın Birdal, açılım sürecinde bazı PKK”lı teröristlerin Türkiye’den Kuzey Irak’a geçişlerine eşlik eden Gazeteci Hasan Cemal, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin, Adalet Ağaoğlu, Ahmet Ümit, Zülfü Livaneli gibi sanatçı ve yazarlar da imzacılar arasında. En dikkat çeken isimler ise AKP’nin “sivil anayasa” girişiminin mimarlarından “İkinci Cumhuriyetçi” diye tanımlanan Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu. Prof. Dr. Baskın Oran ve Prof. Dr. Fuat Keyman oldu. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de bildiriye imza attı.
Yapılan çağrıda, “1994’te DEP Milletvekillerine yapılanların ve sonrasında yaşananların demokrasi ve barış alanında yarattığı tahribat Türkiye kamuoyunun hafızasında canlılığını korumaktadır. Bugün de demokratik muhalefeti susturmayı. Meclis’i çoğunluk tahakkümü ile etkisizleştirmeyi amaçlayan bu teklif siyasal bir linçi hedeflemektedir” ifadeleri kullanıldı.
CHP’DEKİ ‘HAYIRCI’LAR TOPLANDI

 

CHP’nin “evet” kararından rahatsız olan bir grup milletvekili ODTÜ Vişnelik tesislerinde bir yemekte buluştu. İlhan Cihaner’in organize ettiği ifade edilen yemeğe Haluk Pekşen, Ömer Süha Aldan, Eren Erdem, Selina Doğan, Hilmi Yarayıcı, Namık Havutça gibi isimlerin katıldığı öğrenildi. Toplantıda milletvekilleri yönetimin bu konuda izlediği siyaseti eleştirerek, ‘evet’ demenin sol tabanda rahatsızlık yaratacağını iddia etti.
İKNA ÇABASI

 

 

CHP yönetiminin “hayır” oyu vereceğini açıklayan milletvekillerini, “Eğer bu değişiklik 367 oyun altında kalırsa referanduma götürülmesi söz konusu referanduma gidilirse buna ‘evet’ diyemeyiz. Bu nedenle Genel Kurul’da yapılacak oylamada 367’nin bulunması lazım. Partiyi zorda bırakmamak için ‘evet’ oyu kullanın. Ayrıca “milletvekiliyken dokunulmazlığınız kaldırılsın ve milletvekili olarak yargılanın ve kurtulun” diyerek ikna etmeye çalıştığı bildirildi.