CHP’li Kotil: Beyoğlu’nun anne şefkatine ihtiyacı var

CHP’li Kotil: Beyoğlu’nun anne şefkatine ihtiyacı var
24 Mart 2014 10:00

CHP´nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Aylin Kotil projelerini anlattı!

 

 

‘BEYOĞLU’NUN ANNE ŞEFKATİNE İHTİYACI VAR’

 

Aylin Kotil: “Beyoğlu’nda halkın yüzde 10’u herhangi bir konuda imza getirsin, belediye meclisi gündemine alacağım. Belediyede empati eksikliği var. Bakınca Beyoğlu’nun Ankara ve inşaat firmaları tarafından yönetildiğini düşünüyorum”

 

ELİF ERGU / VATAN

 

1

 

Aylin Kotil aylar önce seçim barajının düşürülmesi için Üsküdar’dan Ankara’ya 18 günde yürüdüğünde, ‘siyasete iddialı bir biçimde girecek’ diye düşündüm.

 

Aslında şaşırmıştım. Mustafa Sarıgül’den ayrıldıktan sonra kurduğu yeni hayatında ‘asla siyaset olmaz’ gibi geliyordu. Öyle olmadı. Aylin Kotil daha aday adayıyken Beyoğlu’nun mahallelerinde kapı kapı gezdi. Seçmenle bire bir temas kurdu. Aylin Kotil Gümüşsuyu’nda oturuyor. Seçim ofisi de orada. Sabah 05.00’ten gece yarılarına kadar çalışıyor. Projelerini masa başında değil, sokakta insanlarla konuşarak oluşturduğunu söyleyen Aylin Kotil’le buluştuk.

 

35 bin kişi oy kullanmadı

 

– Son seçimde Beyoğlu’nda Ak Parti ve CHP arasında 14 bin oy farkı var. Sizin adaylığınızda biraz geç açıklandı. Biliyorum siz daha önceden Beyoğlu için çalışmaya başlamıştınız ama Beyoğlu zor bir bölge. Karşınızdaki aday da 2 dönemdir başkanlık yapıyor. Bu süre içinde ne kadar yol aldınız?

 

Geçen seçimde 14 bin oy farkı var ama bir de sandığa gitmeyen ciddi bir seçmen sayısı var. 35 bin seçmen oy kullanmamış Beyoğlu’nda. CHP’nin aldığı oy kadar kullanılmayan oy var. Ben görüştüğüm herkese bu seçimde oy kullanmasını söylüyorum. Bu bizim için çok önemli. Bir oy çok şeyi değiştirir. 6 aydır kapı kapı dolaşıyorum.

 

3

 

90 bin seçmene ulaştım

 

- Kaç seçmenle yüz yüze iletişim kurabildiniz?

 

7 binin üzerinde eve girdim. Esnafları gezdim. Beyoğlu’nda 180 bin seçmen var. Ben 90 bin civarında seçmene birebir ulaştım. Pazarlara gittim, kahvelere girdim, evlere konuk oldum. Bana geçenlerde, ‘seni kaçıncı kez pazarda görüyoruz’ dediler. Vatandaşla birebir bir kampanya yürütüyorum.

 

Hastane şart

 

- Beyoğlu seçmeninin beklentisi nedir?

 

Yüz yüze iletişim kurduğum için tüm beklentileri, sıkıntıları çok iyi görebildim. Projeleri de ona göre hazırladık. Projeler masa başında değil sokaktan çıktı. Bir bölgemizde kentsel dönüşüm var. Orada çok şikayet var. Bir numaralı şikayet konusu sağlık. Taksim İlkyardım Hastanesi kapatıldı. Sağlık Ocakları’nda sorun var. Randevuyla hasta kabul ediliyor. Ama çocuğun ateşi randevuyla yükselmiyor. Muayene bile edilmemekten yakınıyor vatandaş. ‘Doktorlar muayene etmiyor. Şikayet dinlenip ilaç yazılıyor’ diyorlar. Randevusu olmayan giremiyor kısacası.

 

4

 

- Siz sağlıkla ilgili ne yapacaksınız?

 

Anneler özellikle çok şikayetçi ve mağdur. Mutlaka biz belediyeye ait bir Tıp Merkezi açacağız. Bir de ağız ve diş sağlığı sıkıntılarıyla ilgili çok şikayet geldi. Bunları anlamak için anne ve kadın mı olmak lazım bilmiyorum. Beyoğlu’na anne şefkati gelecek. Acil durumlarda hastaneye ulaşılacak. Belediye’ye de ulaşacaksınız.

 

- Bu konuda da mı sıkıntı söylendi?

 

Bana en çok söylenenlerden biri de belediye başkanına ulaşamamak. ’40 kapıdan geçiyoruz, görüştürmüyorlar’ diyorlar. Bir şey söylediklerinde de azarlandıklarını anlatıyorlar. Özellikle de kentsel dönüşümle ilgili toplantılarda soru sormak isteyenlere provakatör diyorlar. Biz halkı kucaklayacağız. Belediye’de empati eksikliği var.

 

- Beyoğlu protesto gösterilerinin merkezi. Bunlardan orada oturanlar ve esnaflık yapanlar nasıl etkileniyor?

 

İnsanlar basın açıklaması yapıp gidecekler. 10 dakika sürecek bir olay yaşanacak ancak buna izin vermiyorlar. Özellikle esnafın en yoğun çalıştığı saatlerde yoğun müdahaleler oluyor. Basın açıklamalarına müdahale olmayınca olay da büyümüyor. Beyoğlu’nda yaşayan halkın yüzde 10’u herhangi bir konuda imza getirsin ben o konuyu belediye meclisi gündemine alacağım.

 

6

 

- Tarlabaşı’nda yol alındı. Siz bu haliyle mağduriyet var diyorsunuz, siz seçilirseniz ne yapacaksınız?

 

Orası mahalleydi. Şimdi yapılan yerlerin neredeyse büyük çoğunluğu ofis. Birde şu var Beyoğlu’nun neredeyse her yeri için kentsel dönüşüm deniliyor. İnşaattan başka hiçbir şey konuşulmuyor. Sokaktaki insanın sorunları başka. Ben bakınca Beyoğlu’nun kendisi tarafından değil, Ankara ve inşaat firmaları tarafından yönetildiğini düşünüyorum. Biz bunu yapmayacağız.

 

- Bu seçim genel seçim gibi geçiyor. Bu sizi Beyoğlu’nda etkiliyor mu? Başbakan da Kasımpaşalı…

 

Bu seçim Başbakan tarafından genel seçimmiş gibi gösteriliyor. Biz belediye başkanı, meclis üyeleri ve muhtar seçiyoruz. Beyoğlu seçmeni bana ulusal politika sormuyor. Bana yerel sorunlar anlatılıyor.

 

Rizeli olmanın avantajını yaşadı

 

- Siz siyasete girmeye nasıl karar verdiniz?

 

Ben siyasetçilere karşı büyük güvensizlik olduğunu gördüm. Siyasetçiyim demek istemiyorum. Önce güven önemli. Ben hizmete geliyorum. 2 dönem belediye başkanlığı yapıp, burada kalıcı işler yapmak amacım.

 

- Beyoğlu ve Kasımpaşa’da Rize kökenli olmak avantaj oldu mu?

 

Oldu. Kasımpaşa’da bunu yaşadım. Kadınlar ‘bizim kızımız’ diye sahip çıkıyor.

 

‘Duyguları işe karıştırmayız’

 

- Mustafa Sarıgül’ün de aynı dönemde İstanbul büyükşehir belediye başkanı adayı olması sizin için avantaj mı dezavantaj mı?

 

CHP’nin ilkelerine ve politikalarına gönül verdik. Bu ilkeler ve politikalar doğrultusunda belediyecilik yapacağız. Ülkemiz böyle bir süreçten geçerken kalkıp kişisel duygularımız bu işe karıştıramayız.

 

5

 

‘10 veliden 8’i şikayetçi’

 

– ‘Ben okulları çok gezdim. 10 veliden 8’i şikayetçi. Tuvalet kokularının koridorlara taştığını gördüm. Anneler çocuklarını ‘aman tuvalete girmeyin’ diye tembihliyor. Okul tuvaletleri ben seçildiğimde kesinlikle yenilenecek ve temiz olacak. Belediye çalışanları sabahları okulları gezecek, tuvaletleri temizleyecek. Ayrıca okullarda velilerden aidat alınıyor. 3-4 çocuklu bir aile çocuk başına 100 lira veriyor ama tuvaletler pis. Bu bizce çok önemli bir sorun. Daha bu çözülmemiş. Bunu yapmamışsınız ama Okmeydanı’nda helikopter ambulans yapmaktan söz ediyorsunuz.

 

‘Kentsel dönüşüm değil yenilenme’

 

– Beyoğlu Belediyesi’nin önemli projeleri var. Hatta Büyükşehir Belediyesi’ni de ilgilendiren makro projeler var. Tarlabaşı ve Okmeydanı projesi gibi. Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm projesi karşınızdaki adayın en büyük kozu. Siz bu bölgeler için ne düşünüyorsunuz? Proje ürettiniz mi?

 

Gerçekten tamamen dönüştürüyor. Halkı oradan çıkarıyor. Beyoğlu mahalle mahalle yenilenecek. Kimse haklarını müteahhitlere vermek zorunda kalmayacak. Apartmanlardaki yenilemelerde 3’te 2’lik çoğunluğun 3’te 1’lik azınlığa dairelerini sattırma baskısı yapmasına izin vermeyeceğiz.

 

- Okmeydanı için ‘halk orada yaşayacak’ deniliyor.

 

Tarlabaşı’na bakın. Halk oradan ayrıldı mı ayrılmadı mı? Tarlabaşı’ndaki 550 hak sahibinden 350’si davalı. Ve AİHM’ye kadar gittiler. Belediye Başkanı’na sorduğunuzda ‘onlar oradan kendi istedikleri için çıktılar’ diyor. Kimse yerinden isteyerek çıkmıyor. Hisse tapusu veriliyor bu kişilere. Bu arsa tapusu maalesef 20-24 metrekare arasında değişiyor. ‘Biz yapacağız’ diyorlar, sonra istedikleri inşaat firmasıyla anlaşıyorlar. Gelen inşaat firmasıyla vatandaş karşı karşıya kalıyor. İnşaatı yapan şirket ‘Benim 25 metrekarelik yerim yok, en küçük yerim 60 metrekare’ diyor. Aradaki 40 metrekare fark için 400 milyara yakın fark isteniyor. Bunu ödeyemeyenler çıkıyor. Sonra da bu kişiler için isteyerek ayrıldılar deniliyor.

 

‘Oradakiler tapularını almalı’

 

- Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm farklı değil mi?

 

Okmeydanı’nda da aynı. 26 bin hak sahibi var. 10 yılda 176 kişiyi ikna edip hak dağıtmışlar. 176 kişiye gidip biz sorduk. Herkesin sıkıntısı aynı. Kimse hak ettiği tapuyu alamamış, daha da kötüsü kimse aynı sokağında değil. Kentsel dönüşüm değil bu. Bu kadar gelenek, görenekten bahsedenler mahalle kültürünü sıfırlamış. İnsanların alıştığı bir bakkal, esnaf var. Kiracılar hiç düşünülmemiş. Okmeydanı Okmeydanı halkı için dönüşmeli. Bir takım inşaat şirketleri için değil. Dikkat edin biz dönüşüme karşı değiliz. Biz yenileme diyoruz. Biz orada halkı dönüştürmeyeceğiz. Bakınca projeye İtalyan cafe zincirleri, restoranlar… Oradaki halk için düşünülen bir şey yok. Öncelikle orada oturanlar hak ettikleri tapuları almalılar. 1/1000’likleri iptal edip, halkla ve odalarla birlikte yapacağız. Herkes kendi mahallesinde yaşayacak. Kiracılara da sosyal konut yapılacak. Biz dönüşüm değil kentsel yenileme diyoruz, halk orada kalmaya devam edecek. 5600 esnaf var orada. Orada ekmek yiyenler neden düşünülmüyor? Kentsel dönüşüme depreme dayanıksız yerlerden değil rantın yüksek olduğu yerlerden yapıyorlar. Okmeydanı halkını düşündükleri için değil.

 

 

İskan problemi bitecek

 

– Yeni imar yönetmeliği ve yapılacak kanun değişikliğiyle eski binalardaki ilave inşaatlara tadilat projesiyle izin verme imkanı çıktı. Bu değişikliği halkımızın yararına kullanacağız.

 

Semt Çamaşırhaneleri

 

– Semt Çamaşırhaneleri açılacak. Kotil, semtlerde çamaşırhaneler kuracak. Çamaşırların ücretsiz yıkanacağı bu merkezlerde halkın su faturalarının düşürülmesi ve daha az tüketiminin sağlanması hedefleniyor

 

Destek Beykart

 

– Destek BeykartÖGeçim sıkıntısı çeken vatandaşlar için her ay dolum yapılan kartlar dağıtılacak. Bu çalışmanın geliri hayırsever vatandaşlardan ve belediye bütçesinden sağlanacak.

 

Kreş

 

– Mahalle Kreşleri. 17 yıldır anaokulu sahibi olan Aylin Kotil çalışan anneler için mahallelere ücretsiz kreş açacak.

 

Tıp Merkezi

 

– Beyoğlu Tıp Merkezi ve Diş Sağlığı merkezi açılacak

 

Sosyal Market Hizmeti

 

– Sosyal marketler çoğaltılacak.

 

Emekli?Merkezleri

 

– Emekliler için Yaşam ve Sosyalleşme Merkezleri açılacak

 

Engelli Merkezi Açılacak

 

– Engelli Koordinasyon Merkezi açılacak