CHP’li Kaya: Osmaniye’de deprem olmadı mı? Osmaniyeli gençler evlenemeyecek mi?

CHP’li Kaya: Osmaniye’de deprem olmadı mı? Osmaniyeli gençler evlenemeyecek mi?
16 Şubat 2024 12:32

CHP Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, 15 Şubat 2024 tarihinde başvuruları açılan ve aylardır reklamı yapılan Aile ve Gençlik Fonu çerçevesinde açılan Faizsiz Evlilik Kredisini TBMM gündemine taşıdı.

 

 

Kaya, TBMM Genel Kurulunda, konuya dair yaptığı açıklamada, öncelikle olarak deprem bölgesinde yaşayan bekar ve evlilik hazırlığı yapan 18-29 yaş arası gençlere verileceği söylenen Faizsiz Evlilik kredisinin mücbir sebep hali devam şehirlere ve ilçelere yönelik açıldığını söyledi ve bu durumu eleştirdi.

 

 

Kaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “Bir Aile ve Gençlik Fonu kurdunuz. Aylardır reklamını yapıyorsunuz. İlk etapta sadece deprem bölgesinde evlilik hazırlığı yapanlara 2 yıl geri ödemesiz “150 bin TL vereceğiz” dediniz. Ama burada bile adaletsiz davranmaya devam ediyorsunuz. Biliyoruz ki, Temmuz 2023’teki düzenleme ile sadece 4 il ve 2 ilçeyi “mücbir sebep hali ilan edilen iller” arasında bırakıp Osmaniye dahil 6 ili üvey evlat ilan ettiniz. 7 aydır deprem illerinden faturaları, vergileri, ilaç katkı paylarını aldığınız yetmiyor gibi şimdi sıra faizsiz evlilik kredisini kullandırmamaya geldi.

 

 

E-devleti açınca, Osmaniyeli bekarlar “Bu hizmete, 18-29 yaş aralığındaki Adıyaman, Hatay, Maraş ve Malatya illeriyle Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde ikamet eden bekar kişilerin başvurabileceği” ibaresini görüyor. Osmaniyeli gençler soruyor: “Biz sahipsiz miyiz? Bu devlet bizim de devletimiz değil mi? diye. Ben de Osmaniyeli gençler adına soruyorum: Bu ayrımcılık, bu adaletsizlik ne zaman bitecek? Osmaniyeli gençler evlenemeyecek mi?” dedi.

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili Kaya: “Depremzede gençlere devlet umut olmalıyken hayal kırıklığı yaratılıyor.”

 

 

CHP Osmaniye Milletvekili Kaya, yaptığı açıklamasında ayrıca, “Temmuz 2023’te yapılan düzenleme ile Osmaniye dahil 6 kentimiz mücbir sebep hali ilan edilen kentler listesinden çıkarıldı. Osmaniyeli depremzede esnaflarımız, ticaret yapan insanlarımız sanki deprem yaşanmamış gibi, dükkanlarını, işyerlerini kaybetmemişler gibi vergi, BAĞKUR borçlarını ödemek zorunda bırakıldı. 5 ay içerisinde öncelikle sağlığa dair pek çok sıkıntı yaşayan, maddi ve manevi pek çok zarara uğrayan yurttaşlarımız ilaç katkı paylarını ödemeye başladılar. Deprem olmamış gibi dışlanan, ayrıştırılan kentlerimiz yoksullaşmaya itildi. Bu kez de sıra gençlerimize geldi.

Depremden sonra umutla hayata yeniden sarılmaya çalışan gençlerimiz, kendilerine devlet elinin uzanmasını beklerken hayal kırıklığına uğradılar. Soruyorum, Osmaniye’de deprem olmadı mı?