CHP’li Kaya: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kitaplarını imam ve müezzinlere tehditle satıyor!

CHP’li Kaya: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kitaplarını imam ve müezzinlere tehditle satıyor!
14 Aralık 2021 12:54

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya “Diyanet İşleri Başkanlığı, aralarında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen’in ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kitaplarının da bulunduğu listeyi müftülüklere göndererek, cami imamları ve müezzinleri tarafından satın alınmasının sağlanmasını; il ve ilçe müftülükleri de imam ve müezzinlere, gönderdikleri mesajlarda kitapları almayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı tehditlerinde bulunmuştur açıklamasını yaptı.

 

 

CHP’li Kaya, TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesi ile konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

 

 

Kaya önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı; aralarında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen’in ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kitaplarının da bulunduğu listeyi müftülüklere göndererek, cami imamları ve müezzinleri tarafından satın alınmasının sağlanmasını; il ve ilçe müftülükleri de imam ve müezzinlere gönderdikleri mesajlarda kitapları almayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı tehdidinde bulunduğu iddia edilmektedir.

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı tüm il ve ilçelere müftülüklerine gönderdiği yazı ve kitap listesi aşağıdaki gibidir:

 

 

“Başkanlığımız Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanlığınca 12.03.2021 tarihli ve E-75718882-220.03.03-1135592 sayılı yazıyla başlatılan “Kitap Oku-Yorum Projesi”nde yer alan kitaplar hakkında aşağıdaki açıklamanın yapılması lüzumu hasıl olmuştur:

 
1. Projede yer alan tüm kitaplar okunma dönemi gelmeden önce TDV Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi tarafından cami sayısınca kampanya fiyatları ile Ankara ve İstanbul’da ilçe müftülüklerine, diğer 79 ilde il müftülüklerine peyderpey gönderilmektedir.
2. Projede yer alan kitaplar cami kitaplık/kütüphanelerine kazandırılmak suretiyle ilgili cami görevlilerince cami teberrükat defterine kaydedilecektir.
3. Projede yer alan kitaplar; TDV Yayın Matbaacılık ve Ticaret İşletmesi tarafından gönderileceğinden, il/ilçe müftülüklerince haricen temin edilmeyecektir.
4. Aşağıdaki listede yer alan ilk dokuz kitap müftülüklere daha önce gönderilmiş olup, 10-11 ve 12. kitaplar da önümüzdeki süreçte müftülüklere peyderpey ulaşmış olacaktır.
5. İl/ilçe müftülükleri kitapların satış fiyatlarında aşağıdaki tabloyu esas alacaklar, TDV’nin faturalandırdığı fiyat ile satış fiyatı arasındaki fark ilgili müftülüğe kalacaktır.

 

 

tablo1

 

 

12 kitabın yer aldığı listede; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın “Bilişim Çağında İnsan Din ve Diyanet”, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen’in “Bizi Kim Beğenecek” ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “İslam ve Batı” isimli kitapları da yer almıştır.

 
Müftülükler tarafından imam ve müezzinlere gönderilen mesajlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

 

 

Kiymetli Hocalarim;

 
Baskanligimiz Din Görevlilerine yönelik olarak baslatilan ”Oku Yorum” projesi kapsaminda okunmak üzere gönderilen ” Sünnet Isiginda Teblig Ve Davet” adli kitap Müftülügümüze gelmistir. Imam-Hatip Ve Müezzin’lerin basta adi gecen kitabi almalari daha önce gelen kitaplari almayan görevlilierimizin önce gelen kitaplari almalari, Listelerin incelenmesi neticesinde kitaplari almayan görevlilerimiz hakkinda idari islem baslatilacaginin bilinmesi hususunda; Geregi rica olunur.

Muhterem hocalarım okuyorum projesi kapsamında müftülüğe gelen kitapların yarın 16:00 ya kadar alınması gerekmektedir.Akabinde il müftülüğüne kitapların ücreti ödenecektir.Kitapları almayan görevliler hakkında işlem yapılacaktır.

 
Akif ARIKMERT İLÇE MÜFTÜSÜ

 

 

Değerli Arkadaşlar!
Kitap Oku Yorum Projesi kapsamında,
Nisan 2022- Mart 2023 döneminde okunmasında fayda gördüğünüz, 1 (bir) kitabın ismini yazarıyla birlikte, 10 Aralık 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar Müftülüğümüz Din Hizmetleri Birimine bildirilmesi hususunda,
Gereğini önemle rica ederim.
Remzi PEHLİVAN İl Müftüsü

Baskanliktan gelen yazi geregi müftülügümüzden alinip teberrukat defterine kaydedilmesi gereken kitaplarin bazi personel tarafindan alinmadigi görülmüstür. Kitaplari almayan personelimizin en kisa süre icinde müftülügümüzden alinmasi hususunda; geregini rica ederim.
Ramazan TOPCAN İl Müftüsü

Diyanet İşleri Başkanı, Başkan Yardımcısı, personeli ve bazı siyasilerin yazdığı kitaplarının cami imamları ve müezzinlerine satılması, satın almayanlar hakkında da idari işlem başlatılacağı tehditlerinin yapılması tepkiyle karşılanmıştır.

 

 

Bu bilgiler kapsamında;

 
1- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, bazı diyanet personelinin yazdığı kitapların; cami imamları ve müezzinleri tarafından satın alınması için baskı yapıldığı, satın almayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı tehditleri doğru mudur?
2- Bir siyasi olan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kitabının cami imamları ve müezzinleri tarafından satın alınması için baskı yapıldığı, satın almayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı tehditleri doğru mudur?
3- Ticari kaygılarla yazılan kitapların camilerimizde imamlar ve müezzinler tarafından satın alınmasının mecburi kılınması suç değil midir?
4- Cami imamları ve müezzinlerinin, Diyanet İşleri Başkanı ve Cumhurbaşkanı sözcüsünün yazdığı kitapları satın alma mecburiyeti var mıdır?
5- Siyasilerin ticari kaygılarla yazdığı kitapların cami kitaplık ve kütüphanelerine koyulması, cami teberrükat defterine kaydedilmesi dini siyasete alet etmek değil midir?
6- Bugüne kadar yapılan satışlardan elde edilen gelirin muhasebesi yapılmış mıdır?
7- Elde edilen gelirler nerelere harcanmıştır?
8- İmam ve müezzinlerin paraları iade edilecek midir?
9- İlgili kişiler hakkında bir işlem yapılacak mıdır?