CHP’li Karakoz: AKP’nin yarattığı yoksulluk vatandaşa 12 ay oruç tutturuyor!

CHP’li Karakoz: AKP’nin yarattığı yoksulluk vatandaşa 12 ay oruç tutturuyor!
5 Mart 2024 08:07

Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. İftar sofraları için gıda alışverişi yapılırken, ürün fiyatlarının geçen yıla göre çok arttığı dikkatten kaçmadı. CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz; iftarlık için alınan gıdalardaki artışı gözler önüne serdi.

 

 

 

CHP’li Karakoz; “bu yıl iftar sofraları için yapılacak mutfak alışverişi, 2023 yılının Ramazan ayında yapılan alışverişe göre çok daha pahalı bir hale geldi. 2023 yılında yapılan Ramazan alışverişinde ürünlerin en düşük fiyatlarını baz aldığımızda bu yıl 300 gramlık ramazan pidesi 10 TL’den 18 TL’ye. Ekmek 5 TL’den 8 TL’ye; 1 kilo kırmızı et 240 TL’den 550 TL’ye. 1 Litre zeytinyağı 70 TL’den 290 TL’ye ve 1 kilo hurma 200 TL’den 350 TL’ye çıkmış durumdadır. Oruç tutanlar ne yapacak, canlarının istediği gıdayı nasıl alacak?” değerlendirmesini yaptı.

11 Mart’ta başlayacak Ramazan ayı öncesi tüm gıda ürünlerinin fiyatlarının kat be kat arttığının altını çizen Karakoz; “fiyatlar öylesine yükseldi ki vatandaş gerçekten mutlu bir şekilde oruç mu tutacak yoksa fiyatlardan kaynaklı aç mı kalacak bu belli değil” dedi.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un açıklaması şöyle:

 

 

 

300 GRAMLIK RAMAZAN PİDESİ 18 TL OLDU

 

 

Ramazan ayının simgesi olan pidenin (300 gr) fiyatı 2023 yılında 10 TL iken bu yıl yüzde 80 artışla 18 TL olduğunu görüyoruz.

 

 

HURMA CEP YAKIYOR

 

 

Görünen o ki bu yıl Ramazan ayı için gıda alışverişi geçen yıla göre daha da zamlı olacak. İftar sofralarının vazgeçilmesi olan hurmanın kilosu geçen yıl 200-220 TL iken bu yıl 350 TL’ye kadar çıkmış durumda.

 

 

ET, KIYMA VE TAVUK FİYATLARI UÇTU

 

 

İftar sofralarında olduğu zaman yüzleri güldüren kırmızı et ve kıyma bu yıl daha pahalı. Geçen yıl etin kilo fiyatı ortalama 240 TL; kıymanın kilosu 210 TL ve tüm tavuğun kilo fiyatı 44 TL. idi. Bu yıl et 550 TL’ye kıyma 400 TL’ye ve tavuk 75 TL’ye yükseldi. Asgari ücret ya da emekli maaş ile geçinen bir aile, Ramazan ayı boyunca kaç defa et ya da kaç defa kıyma alabilir, kaç öğün iftar sofrasını dolu dolu kurabilir.

Asgari ücretin 17 bin; en düşük emekli maaşının da 10 bin lira olduğu düşünüldüğünde asgari ücretlinin ve emeklinin maaşları Ramazan ayında mutfak giderlerine nasıl yetecek? İftarlık için gıda alan bir aile diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Market, pazar ve kasap fiyatlarından yola çıkılarak hazırlanan aşağıdaki tabloya bakıldığında ne asgari ücretlinin ne de emeklinin maaşı iftar sofrası kurmaya yetmez.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz’un 2023 ile 2024 yıllarını kapsayan gıda fiyatları ve buna karşılık emekli maaşlarının alım gücünü kıyaslayan tablosu şöyle:

 

 

tablo2