CHP’li Hamzaçebi: AYM’nin kararına saygı duyuyorum…

CHP’li Hamzaçebi: AYM’nin kararına saygı duyuyorum…
11 Nisan 2014 14:59

Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK yasası konusunda verdiği kısmi iptal kararına Hükümet’ten de muhalefetten de yorumlar geldi. HSYK yasasına ilişkin itiraz başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne bizzat yapan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Başbakan’ın daha önceki Twitter kararı konusundaki “AYM kararına saygı duymuyorum” sözüne atıf yaparak, “AYM’nin kararına saygı duyuyorum” dedi. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise “Anayasa Mahkemesi’nin kararını çok hızlı alması ve zamanlaması manidar” ifadesini kullandı.

 

 

CHP’Lİ HAMZAÇEBİ: AYM’NİN KARARINA SAYGI DUYUYORUM….

 

Anayasa Mahkemesi, HSYK yasası için verdiği iptal hükümlerinin gerekçelerini açıkladı. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, hükümete iptal edilen maddeler konusunda düzenleme yapmak için üç ay süre verilirken, HSYK ve Adalet Akademisi’nde görevi sonlandırılan memurlara da, geri dönüş yolu açıldı.

 

HSYK yasasına ilişkin itiraz başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne bizzat yapan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha önceki Twitter kararı konusundaki “AYM kararına saygı duymuyorum” sözüne atıf yaparak, “AYM’nin kararına saygı duyuyorum” dedi.

 

Hamzaçebi, yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını üç ana başlık altında ele almak gerektiğini söyledi ve bu başlıkları şöyle sıraladı;

 

1- Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanlığı’na verilen yetkileri iptal etti. Hamzaçebi, bu çerçevede, Adalet Bakanının hangi konuda, hangi ihbarın değerlendirileceğine ilişkin yetkisi iptal edildi. Aynı şekilde Adalet Bakanı’nın soruşturma açılıp açılmamasına ilişkin yetkisi de sonlandırıldı. Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanı’nın HSYK üyeleri hakkında soruşturma yetkisini de iptal etti.

 

2- HSYK yasasıyla görevleri sona erdirilenler için yürütmeyi durdurma kararı verdi- Buna göre, yasa maddesiyle görev sona eren personel, idari mahkemeye giderek, göreve iade davası açabilecek. Hamzaçebi, yasa maddesiyle boşaltılan görevlere yeni atanan kişilerin ise, “etik olarak” istifa etmelerinin yerinde olacağını da vurguladı.

 

3- HSYK üyelerinin dairelere dağılımına ilişkin hükümet müdahalesine imkan veren düzenlemeyi iptal etti. Bu çerçevede, HSYK dairelerine başkan seçilmesine ilişkin yapılan yeni düzenleme de sonlandırılıp, eski sisteme dönüş yapıldı.

 

Hamzaçebi, “AYM’nin bu kararı ile, hükümetin 12 Eylül 2010’da referanduma giderek, kendi yaptığı Anayasa değişikliklerini ihlal ettiğini kayda geçirmiştir. Hükümet, HSYK’yı bağımsız bir kurul olmaktan çıkarıp, Adalet Bakanlığı’na bağlı bir genel müdürlük haline getirmeye çalışıyordu. AYM, bu anlayışı iptal ettirmiştir” dedi.