CHP’li Gürer: Yargıyı siyasallaştırmak istiyorlar!

CHP’li Gürer: Yargıyı siyasallaştırmak istiyorlar!
25 Mart 2017 11:46

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 2010 referandumunda HSYK’nın yapısını değiştiren AKP’nin, Yeni Anayasa Değişikliği Paketi ile de yargıyı tamamen siyasallaştırmayı amaçladığını söyledi.

 

 

 

GÜRER, SANAYİ ESNAFINA ‘HAYIRI’ ANLATTI

 
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin oylanacağı 16 Nisan’daki referandumda seçmenlerin neden ‘hayır’ oyu vermesi gerektiğini anlatmak için başlattığı çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyor. Niğde’nin köy ve kasabalarındaki gezilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarını, esnaf ve sanatkârları da ziyaret eden Gürer, dün de Sanayi Sitesi’nde referandum çalışmalarına devam etti. Gürer Değiştirilmek istenen Anayasa işçilerin çalışanların hakkını koruyan değil bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak karara bırakan Anayasa değişikliği olduğunu söyledi. Esnafların her geçen gün zorlaşan koşullarını iyileştirecek bir Anayasa değişikliği de yapılmıyor diyen Gürer “Her konuda karar alabilen sorumluluğu sınırlı tek adam rejimi esnafında işçininde, emekçi kesimlerinde geleceği için sorunları artıracak bir düzenleme içermektedir.15 yıldır tek başına iktidar olup diledikleri her konuda kanun çıkaran AKP, esnafları da seçimden seçime hatırlamakta Ve sizlerin sorunlarına çözüm üretmek yerine sözde vaat veresede uygulamada esnafı sorunları ile baş başa bırakmaktadır, önerilen sistemde esnaf işçi için hiç bir iyileştirme yer almadığı gibi sorunların artacağı bir kapı aralanmaktadır .Seçtiğiniz vekil bakan olduğu gün vekilliği sona ermekte Bir süre sonra Bakanlıktan alınırsa geri milletvekili olamadığı için memleket vekilsiz de kalabilmektedir “dedi.

 

 

YARGI TEK ADAMIN KONTROLÜNE GEÇECEK
Sanayi esnafının yoğun ilgisiyle karşılaşan Niğde Milletvekili Gürer, referandumda evet çıkması halinde yargının tek adamın kontrolüne geçeceğini belirterek, “O tek adamın da bir siyasi partinin genel başkanı olması nedeniyle yargı tamamen siyasallaşacak” dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANINI KENDİ ATADIĞI HÂKİMLER Mİ YARGILAYACAK
Anayasa değişikliği ile hâkim ve savcıların bağımsızlığının ortadan kalkacağını anlatan Gürer, “Yargı tek adamın isteğine göre şekillenecek. Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyeleri Cumhurbaşkanı istediği biçimde belirlenecek. Anayasa Mahkemesi yansıra Meclisin çoğunluğunun cumhurbaşkanının partisinden olma ihtimali göz önünde bulundurulduğunda HSYK üyeleri de tek bir parti tarafından belirlenecek. Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını ve Başsavcı vekilini de Cumhurbaşkanı seçecek. Meclis Zayıf bir olasılık olsa da Cumhurbaşkanı Yüce Divana gönderildiği zaman kendi atadığı hâkimler tarafından yargılanacak” diye konuştu.

 

 

15 TEMMUZ BÖYLE GELDİ…
AKP’nin 2010 yılında gerçekleştirilen referandumda HSYK’nın yapısını değiştirdiğini hatırlatan Gürer, bu sürecin 15 Temmuz darbe kalkışmasını yaratan bir neden olduğunu ifade ederek, “ AKP, bir kez daha size oylattığını değiştiriyor. Çünkü o günden bu yana bilerek, düşünerek değil, yargıyı kontrol etmek için hazırlık yapıyorlar. İlk yaptıklarında sorun yarattılar. Bu kez tümden siyasallaştıracak bir düzenleme yapmak istiyorlar. Ancak halkımız bu değişime hayır diyecek. Yargının siyasallaşması değil, tarafsız yasalara uygun davranacak bir bağımsızlık ile kararlarını vermelerini sağlamaları için hayır diyecek” şeklinde konuştu.

 

 

HALK TEK ADAMA HAYIR DİYECEK
Gürer, AKP’nin yargıyı kontrol altında tutmak için HSYK’yı 4 yılda bir yenilemeyi amaçladığını da belirterek, “Yargı ne kadar güçlü ve tarafsız, bağımsız, bağlantısız olursa yasaları adil biçimde değerlendirerek karar verirse demokrasi o kadar güçlenir. Tek adama bırakılan düzenlemeler ile geleceğin daha iyi olacağının hiçbir garantisi yok. Sorunlara değil mevcut sistemi güçlü kılarak daha güzel günlere erebiliriz” dedi.

 

 

GÜRER, “REJİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLAR YARATIR”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde’de esnaf ziyaretlerine devam ediyor. Esnafın sorunlarını dinleyen Gürer, yaşanan ekonomik sıkıntıların, siyasi çıkmazların çözümünün parlamenter sistem olduğunu, halka yeni anayasa ile dayatılmak istenilen rejimin demokrasinin kazanımlarını yok edeceğini belirtti.
Esnaf ziyaretlerinde getirilmek istenilen yeni anayasanın ayrıntılarına değinen Niğde CHP Milletvekili Gürer, “18 madde incelendiğinde devletin parti devletine dönüşme riskini de artıyor,“ dedi.

 

 

Niğdeli esnafların sorunlarına kayıtsız kalmadıklarını ve bu bağlamda Meclis araştırması soru önergesi ve Meclis konuşmaları ile gündeme taşıdıklarını söyleyen Gürer, yaşanan sıkıntıların CHP iktidarıyla son bulacağını ifade etti. 16 Nisanda oylanacak Anayasa değişikliğinin, Türkiye’yi şimdikinden daha geriye götüreceğini anlatan Gürer, “AKP’nin yanlış uygulamaları nedeniyle Ülkemiz; ekonomi, dış politika, güvenlik ve adalet sistemi başta olmak üzere pek çok alanda içinden çıkılmaz ve sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır. Ancak referandumdan evet oyu çıkması halinde Türkiye, şimdikinden daha vahim bir tabloyla karşı karşıya kalabilir. Yaşanan ekonomik sıkıntıların, siyasi çıkmazların çözümü parlamenter sistemdedir. Halka yeni anayasa ile dayatılmak istenilen cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’yi şimdikinden daha geriye götüreceği kesindir” dedi.

 

 

 

TBMM’de toplumun her kesiminin olduğu kadar pazarcı esnafının sorunlarını da sürekli gündeme getirdiğini anımsatan Gürer, “Biz her zaman halkımızın içindeyiz. Halkımıza referandumda neden hayır oyu vermeleri gerektiğini örnekler vererek anlatıyoruz. Referandumda halkımızın vereceği karar nasıl yönetileceğimizi belirleyecek ya tek kişi ya ortak akıl ile yönetileceğiz” dedi.
Getirilmek istenen Anayasa’da ucu açık maddelerin olduğuna da değinen CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Parlamento çoğunluğuna sahip olsa da Cumhurbaşkanı ile aynı olmayan parti ülkeyi yönetemiyor bu durumda Meclis niye milletvekili sayısını artıyor, milletvekili bakan olduğunda milletvekilliği bitiyor bu durumda bürokratlar bakan olacak onlarda halkın sorununa ne kadar duyarlı olurlar ki” dedi.