CHP’li Gürer, deprem bağışları için Meclis araştırması istedi!

CHP’li Gürer, deprem bağışları için Meclis araştırması istedi!
4 Şubat 2024 10:23

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deprem bağışlarının akıbeti, hangi amaçlarla kullanıldığının belirlenmesi ve deprem bölgesinde yapılacak yatırımların hak sahiplerine en hızlı şekilde ulaşımının sağlanması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden sonra başlatılan bağış kampanyalarında toplanan paraların akıbetini, depremin yıldönümünde yeniden Meclis gündemine taşıdı. Gürer, kampanya kapsamında toplanan yardımların mercek altına alınması için Meclis Araştırma önergesi verdi.

 

 

BAKAN VERİLERİ AÇIKLADI

 

 

CHP Milletvekili Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, 6 Şubat Depremlerinden sonra başlatılan “Türkiye Tek Yürek Kampanyası” kapmasında Bakanın soru önergesi verdiği yanıtta yer alan bağışlardan 115 milyar 146 milyon liranın 85 milyar 697 milyon 129 bin lirasının toplandığını belirttiğine dikkat çekti.

 

 

BAKAN YERLİKAYA’NIN YANITI

 

 

Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergeye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından verilen yanıtta, toplanan bağış miktarının 56 milyar 563 milyon 536 bin lirasının AFAD üzerinden deprem bölgelerindeki afetzedelere hane başı ödeme, vefat yardımı, taşınma, kira ödemesi, çadır, konteyner, WC, gıda ve hijyen kolisi ihtiyaçları için kullanıldığının açıklandığını aktardı.

 

 

BAKAN YERLİKAYA VERİLERİ DEĞİŞTİRDİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Eylül 2023’te “Türkiye Tek Yürek” kampanyası kapsamında verdiği soru önergesini yanıtlayan Ali Yerlikaya, bu sefer yaptığı basın açıklamasıyla 2 Şubat 2024 tarihinde AA’nın da yer verdiği haberde, “Türkiye Tek Yürek” kampanyasına ilişkin şu bilgileri verdi:

“128 milyar 949 milyon lira toplandı. Bunun 79 milyar 263 milyon lirası harcandı. Bağış hesaplarımızla ilgili bütün süreçler ve veriler şeffaf bir şekilde 15 günde bir AFAD kurumsal internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor. Nakdi yardımların yanı sıra ayni yardımlarda da asrın dayanışması sergilendi. Kimi yardımseverler konteyner kent kurdu kimi kalıcı konut yapımını üstlendi kimi de tırlar dolusu insani yardım malzemesi gönderdi.” diye duyurdu.

Gürer ise Bakanın verdiği yazılı yanıt üzerinden Meclis Araştırması açılmasını istedi. Bakan’ın verdiği yanıt ile yaptığı açıklama bu bağlamda konunun Meclis araştırması ile kapsamlı ele alınmasını ihtiyaç durumuna getirdi.

 

 

TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİRMEYENLERİN TESPİTİ YAPILMALI

 

 

Bakan Yerlikaya’nın Eylül 2023’de verdiği yazılı soru önergesine yanıtta, bağış yatırma işlemlerinin devam ettiği, bağışçılar tarafından yatırılan tutarların kamu bankalarında AFAD adına açılan hesaplarda değerlendirildiğinin belirtildiğini de ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taahhütte bulunmuş olmakla birlikte bağışını henüz yapmayan kişi ve kuruluşların tespitinin yapılması, bağışların tamamlanması ve gerektiği şekilde kullanıldığının kamuoyu ile paylaşılması önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

FARK VAR

 

 

Kampanya kapsamında toplanan tüm bağışlar ve harcama işlemlerinin Sayıştay denetimine tabi olduğu ilgili mevzuat uyarınca belirli aralıklarla gerekli denetim ve incelemelerin yapıldığı ifade edilse bile buna ilişkin kesin bir hüküm olmadığına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bakan sorumuza verdiği yanıtta bağışladığı belirtilen 115 milyar lira ile toplanan para arasında 30 milyar lira fark olması, bağış sözü veren çok sayıda kurum, kuruluş ve kişinin verdiği bağış sözünü yerine getirmemiş olduğu görülüyor. Ayrıca AFAD hesaplarına yatırılan 29 milyar bağışında bölgeye gönderilmediği Bakanın soru önergeme verdiği yanıtta ifade edilmiştir. Bölgede ihtiyaç varken hesaplarda deprem yardımlarının tutulması anlaşılır bir durum değildir”

 

 

BAĞIŞLAR TOPLANDI MI?

 

 

Kampanya kapsamında bağışlandığı açıklanan miktarın önemli bir bölümünün kamu bankalara ile 3 firma tarafından yapıldığının bilindiğine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şu ana kadar toplanan bağış miktarının 3 şirket ve kamu bankalarının bağış tutarında olması düşündürücü” şeklinde konuştu. Gürer, “Bakan’ın son yaptığı açıklamayla yardımlar konusunda durumun araştırılması ihtiyaç haline geldi” dedi.

 

 

BAĞIŞLAR AMACINA UYGUN KULLANILMALI

 

 

Depremin çok büyük bir tehlike olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depreme maruz kalan bölgelerde çok hazin biçimde yerine konulması imkansız maddi ve manevi kayıpların onarılması gerekmekte olup bu kapsamda toplanan deprem bağışlarının ve arttırılan vergilerden elde edilen gelirlerin yalnızca amacına uygun olarak kullanılmasının sağlanması; deprem bölgesine yapılacak olan yardım ve yatırımların mümkün olan en hızlı şekilde hak sahiplerine ulaştırılması ve konunun çok yönlü araştırılması şarttır” ifadelerini kullandı.