CHP’li Göker: Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi oldu…

CHP’li Göker: Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi oldu…
3 Mayıs 2017 11:15

CHP Burdur MilletvekiliDr. Mehmet GÖKER Başbakan Binali Yıldırım’a Sınır tanımayan gazetecilerin 2017 yılı raporu hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

 

 

 

Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi adına dünya çapında çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu olan Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından, 2017 Yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinin yayınlandığını belirten GÖKER,“Söz konusu endekse göre ülkemiz geçen yıla göre 4 sıra birden gerileyerek 180 ülke arasından 155’inci sırada yer almıştır.Raporda, Olağanüstü hal yetkilileriyle her ay onlarca basın kuruluşun bir imzayla kapatıldığı söylenirken, farklı seslerin yalnızca az satan gazetelerde yazabildiği belirtilmiştir. Ayrıca 100’ü aşkın gazetecinin tutuklu olmasının Türkiye’yi dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürdüğü vurgulanmıştır” dedi.

 

 

Bununla birlikte, söz konusu endekste beş ayrı kategori bulunmaktayken Türkiye’nin içinde yer aldığı kategorinin en kötü dördüncü kategori olarak göründüğünü söyleyen CHP’li Vekil,“Türkiye’nin bu yıl yaşanan gerilemeyle birlikte kara liste olarak adlandırılan ülkelerle arasına girmesine yalnızca dört ülke kalması, ülkemizde demokrasi adına oldukça düşündürücüdür” diyerek Başbakan Binali Yıldırım’asorular yöneltti.

 

 

Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

 

Ülkemizin son bir yılda 4 sıra birden gerileyerek 180 ülke arasından 155’inci sıraya düşmesinin sebepleri nelerdir?

Ülkemizin son 12 yılda 56 basamak birden gerileyerek 99’uncu sıradan 155’inci sıraya düşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bugün ülkemizde yaşanan ifade özgürlüğündeki gerilemenin temel nedeninin “yargının bağımsızlığını yitirmiş olması” şeklindeki düşüncelere katılıyor musunuz?

Türkiye’de haksız ve hukuksuz yere düzenlenen baskın ve gözaltılar ile vatandaşlarımızın tutuklanmalarını ve yıllarca haklarında iddianame bile hazırlamadan hapiste tutulmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?