CHP’li Gök: Varlık Fonu’na devredilen kuruluşların karı bu yıl nereye aktarılacak?

CHP’li Gök: Varlık Fonu’na devredilen kuruluşların karı bu yıl nereye aktarılacak?
12 Nisan 2017 10:05

Gök, “Varlık Fonuna devredilen kuruluşların 2016 yılında elde ettikleri karın normal koşullarda Hazineye, dolayısıyla Bütçe’ye aktarılması gerekiyor. Bu kar, bu yıl nereye aktarılacak?” dedi.

 

 

 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

687 Sayılı OHAL KHK’sı ile olağanüstü hal ilanıyla herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen Türkiye Varlık Fonu Kurulmasına ilişkin yasada değişiklik yapılarak kamuya ait tüm şirketlerin hisse ve tüm varlıklarının Bakanlar Kurulu’nun kararıyla Varlık Fonu’na devredilmesine olanak tanınmıştır. Böylece özelleştirme kapsamında olanlarla birlikte devlete ait tüm şirket, varlık ve hisselerin bu fona devredilmesine olanak tanınmıştır. Bu değişiklikten sonra da Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/9756 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla TC Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul (BİST) ve TÜRKSAT’ın tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6,68 hissesi ile Eti Maden İşletmeleri ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlükleri Varlık Fonu’na devredilmiştir. Özelleştirme kapsamında bulunan Türkiye Halk Bankası ve Türk Hava Yolları’ndaki kamu hisseleri de bu fona devredilmiştir.
Yine OHAL’le herhangi bir ilgisi olmamasına rağmen, 680 Sayılı KHK’yla Milli Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto ve at yarışlarının lisansı Varlık Fonu’na bırakılmıştır.
1- Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu şirketlerinin tümü kar eden kuruluşlardır. Bu kuruluşların her birinin 2016 yılında elde ettiği vergi sonrası karı kuruluş bazında açıklar mısınız?
2- Bu kuruluşlar 2016 yılı karının ne kadarını dağıtmıştır? Kuruluş bazında açıklar mısınız?
3- Dağıtılan bu kardan kim ne kadar pay almıştır?
4- Hazinenin alması ve dolayısıyla Merkezi Yönetim Bütçesine gelir kaydedilmesi gerekirken Varlık Fonu’na verilen kar miktarı ne kadardır?
5- Eğer bu karlar Varlık Fonu’na aktarılmış ise söz konusu kuruluşlar 2016 yılında hazinenin mülkiyetinde olduğu için 2016 yılı karının hazineye bırakılmayıp, Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasının yasal dayanağı var mıdır?