CHP’li Gök: TKİ’nin ürettiği binlerce kozmetik ürün çöpe gitti!

CHP’li Gök: TKİ’nin ürettiği binlerce kozmetik ürün çöpe gitti!
15 Nisan 2021 10:10

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK 23 Şubat 2021 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Türkiye Kömür İşletmeleri’nin(TKİ) faaliyet alanında olmamasına rağmen 2.2 milyon TL danışmanlık ve 4.7 milyon TL üretim maliyetiyle üretilen kozmetik ürünlerin ilgi görmediği için kamu kurumlarına dağıtıldığını ifade ederek çok sayıda ürünün son kullanım tarihinin geçmesi sebebiyle çöpe gittiğini belirtti.

 

 

Söz konusu ürünlerin üretim maliyetlerine, hediye olarak dağıtılan ve çöpe giden ürün miktarlarına ilişkin sorular yönelten Levent GÖK bu israfın sorumlularına ilişkin hangi resmi süreçlerin yürütüldüğünü sordu.

 

 

6 Nisan 2021 tarihinde önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TKİ’nin “Hümik Asitin Sağlık ve Kozmetik Sektöründe Kullanım Olanaklarının Araştırılması Projesi” kapsamında araştırma – geliştirme(Ar-Ge) faaliyeti olarak tüketici tepkilerini değerlendirmek amacıyla ürünlerin kongre, sempozyum ve fuar gibi etkinliklerde anket formları ile birlikte dağıtıldığını açıkladı.

 

 

Ürünlerin Ar-Ge aşamasında üretildiği için ticari işleme konu olmadığı belirtilirken Ar-Ge sürecinde toplam 2 milyon 187 bin TL harcama yapıldığı ifade edildi.

 

 

Bakanlık son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerin personele dağıtıldığını ve bir kısım ürünün ise mevzuat gereği imha edildiğini belirtti. “Süreçte 76.405 ürünün dağıtımı yapılmıştır” açıklamasında bulunan Bakanlık, Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmaların israf olarak değerlendirmediğini bildirdi.

 

 


“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği cevap çelişkiler ve belirsizliklerle doludur.”
diyen CHP Ankara milletvekili Levent Gök şunları kaydetti:

 

 


“Ar-Ge sürecinde olmasına rağmen ürünlerden binlerce adet üretilmiş olması, sayısı açıklanmayan ve raf ömrü dolan hammaddenin imha edilmesi, Ar-Ge süreci tamamlanmadığı halde 76.405 adet ürünün dağıtımının yapılmış olması izaha muhtaç konulardır. Ticari işleme konu olmayan ürünler için yapılan reklam anlaşmasının detaylarına da değinmeyen Bakanlık yalnızca Ar-Ge sürecine ilişkin yanıtlar vermiş, dağıtılan, hediye edilen ve imha edilen ürünlerin tam miktarlarına ve maliyetlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Milyonlarca liralık kamu israfının açıklamasını yarım sayfalık bir metine sığdıran Bakanlığın Ar-Ge kapsamında yapılan çalışmaları israf olarak görmemesi tam bir fiyaskodur.”