CHP’li Gök, Ankara Büyükşehir ile TOKİ’nin ortak şirketi TOBAŞ’ı Meclis’e taşıdı!

CHP’li Gök, Ankara Büyükşehir ile TOKİ’nin ortak şirketi TOBAŞ’ı Meclis’e taşıdı!
13 Ocak 2017 17:45

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklığında kurulan ve son beş yılda 8,4 milyon lira zarar eden 13 milyon lira sermayeli TOBAŞ Toplu Konut – Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak Mimarlık ve Proje A.Ş’nin yenetim kurulu üye sayısının 6’dan 14’e çıkarılması ve Belediye’nin atadığı üyelere diğerlerine göre daha gazla ücret ödenmesinin nedenlerini sordu.

 

 

 

 

Levent Gök, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kurulan TOBAŞ Toplu Konut’un yıllardır zarar ettiğini bildirdi. Gök, Sayıştay’ın belirlemelerine göre 2015 yılı sonu bilançosuna kanuni yedek akçeler toplamının yüzde 69,8’i karşılıksız bulunan şirketin Türk Ticaret Kanunu’nun “Sermaye kaybı borca batık olma” başlıklı 376’ncı maddesindeki tanıma göre batık durumda olduğunu ifade etti. Gök, “Anlaşıldığı kadarıyla söz konusu şirket, sürekli Belediye ve TOKİ’den yapılan sermaye aktarımlarıyla ayakta tutulmaktadır” dedi.

 

 

 

Buna rağmen şirketin kuruluşta 6 olan yönetim kurulu üye sayısının, 2008 yılında 8’e, 2011 yılında 10’a, 2014 yılında ise 14’e çıkarıldığına ve Şirket yönetimine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından atanan 7 üyenin TOKİ tarafından atanan üyelere göre daha yüksek miktarda ücret aldıklarına dikkat çeken Gök, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

 

 

1- TOBAŞ Toplu Konut – Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak Mimarlık ve Proje A.Ş yönetimine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından atanan üyelerin, aynı işi yapmalarına rağmen TOKİ tarafından atanan üyelere göre bu daha yüksek miktarda ücret almasının gerekçesi nedir?

2- Söz konusu şirkette görev yapan yönetim kurulu üyelerine yıllar itibariyle ödenen aylık ücret ne kadardır? TOKİ temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerine göre ayrı ayrı açıklar mısınız?

3- Bu şirkette şimdiye kadar Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen görev yapan yönetim kurulu üyelerinin kimliklerini açıklar mısınız?

4- Kuruluşta 6 olan yönetim kurulu üye sayısının yıllar itibariyle artırılarak 14’e kadar çıkarılmasına niçin ihtiyaç duyulmuştur?

5- Ödenmiş sermayesi 13 milyon TL olan bir şirketin 14 yönetim kurulu 4’te denetleme kurulu üyesiyle yönetilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Türkiye’nin büyük şirketleri olan örneğin Türk Telekom, Turkcell, TÜPRAŞ, Erdemir gibi şirketlerin yönetim ve denetim kurulu üye sayılarını açıklar mısınız?

6- Söz konusu şirkette kuruluşundan bu yana görev yapan yönetim ve denetim kurulu üyelerinden hakkında FETÖ nedeniyle soruşturma ve dava açılan isimler var mıdır?