CHP’li Girgin: Seçim olmasa emeklinin semtine uğramazdınız!

CHP’li Girgin: Seçim olmasa emeklinin semtine uğramazdınız!
31 Mart 2023 14:17

Dün TBMM Genel Kurulu’nda emeklilerle, gazilerle ve geçici işçilerle ilgili torba kanunun görüşmeleri yapıldı. Genel Kurul’da bir konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili “İki Türkiye var, bir tarafta ucu bucağı olmayan bir savruklukla vatandaşın vergilerini savuran şahsım rejimi, diğer tarafta, kıymayı ancak 100 gram alabilen sokaktaki vatandaş var ve iktidar kaşığın ucuyla verince sandığı garantileyeceğini düşünen bir körlük içinde; bu kanun teklifi de bu körlüğün bir ürünü” dedi.

 
Girgin devamında şunları söyledi:

 
HANİ ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINMIŞTI?

 
Üç aydan bu yana ne değişti? Daha yılbaşında en düşük emekli aylığını 5.500 TL yapmadınız mı? O zaman dediniz ki: “Hem geçmişin kayıplarını karşılıyoruz hem satın alma gücünü yükseltiyoruz, emeklilerin makûs talihini güldürüyoruz.” Hani enflasyon kontrol altına alınmıştı, hani dar gelirli vatandaşların satın alma gücü yükselmişti? Son üç ayda çarşı pazardaki fiyat artışları ortada. Enflasyonu kontrol altına almadıkça vermiş gibi yaptığınız zamlar ertesi gün pul oluyor, pul!

 

 
EMEKLİLERİ YOKSULLUĞA SİZ DÜŞÜRDÜNÜZ?

 

 
2008 yılında getirdiğiniz ucube sistemle emeklileri yoksulluğa siz düşürdünüz. Aylık bağlama oranını düşürdünüz, güncelleme katsayısını düşürdünüz, büyümeden pay vermeyi bıraktınız. Ücretli, çalıştıkça daha az emekli maaşı alır oldu sizin yüzünüzden. SGK’nin nimet külfet dengesini bozdunuz, çalışanların yarısından fazlası asgari ücretin altında emekli maaşı alır oldu. İddia ettiğiniz gibi, en düşük emekli aylığı 7.500 TL olmuyor. 7.500 liranın altındaki maaşlar Hazine tarafından 7.500 TL’ye tamamlanıyor.

 

 
İNCE HESAPLANMIŞ BİR AYAK OYUNUYLA YÜZ YÜZEYİZ

 
Denilebilir ki: Ha zam yapılmış, ha Hazine tamamlamış, ne fark eder? Maalesef, kazın ayağı öyle değil arkadaşlar. Burada da ince hesaplanmış bir ayak oyunuyla yüz yüzeyiz. Emeklinin kök ücreti değişmiyor. Temmuzdaki zam değişmeyen kök ücret üzerinde yapılacak, böylece emekli birkaç yıl 7.500 TL’ye mahkûm olacak. En iyi bildiğiniz işi yapıyorsunuz, yoklukta herkesi bir araya getiriyorsunuz. Tüm siyasi hayatınız aldatmaca üzerine. Şu tabloya bakalım: Mevcut aylığı 6 bin TL olan vatandaş 1.500 lira fark alacak, 7 bin TL olan vatandaş 500 TL fark alacak, 7.501 TL ve üzeri ne alacak? Sıfır çekecek arkadaşlar, sıfır. “Tüm emeklilere 2 bin lira artış sağlansın.” diye verdiğimiz önergeyi niye reddettiniz?

 

 

 
ÖLÜM AYLIĞI ALAN EMEKLİNİN EŞİ 7.500 TL DEĞİL, 5.625 TL ÜCRET ALACAK

 

 
Öte yandan, emekli aylıklarının 7.500 TL’ye tamamlanması sadece emeklilerin kendileri için geçerli olacak, dul ve yetimler kendi hisseleri oranında fark alacak. Örneğin: Ölüm aylığı alan emeklinin eşi 7.500 TL değil, 5.625 TL ücret alacak. Biliyoruz, seçim olmasaydı emeklinin semtine bile uğramazdınız. “Seçim kaybetsem de EYT’lilere zırnık yok.” diyenler nasıl ki eksikte olsa EYT’yi çıkarmak zorunda kaldıysa, aynı korkuyla şimdi emeklinin kapısını çalıyorlar.

 

 
EMEKLİLERE “ÇALIŞMIYORSANIZ YAŞAMAYIN” DİYORLAR

 

 
Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği, 2018 yılında 1.000 lira olarak ödenmeye başlanan emekli bayram ikramiyesi de bugün geldiğimiz noktada kuşa döndü. 2 bin lira bayram ikramiyesi emeklilere “Çalışmıyorsanız yaşamayın.” demektir. Kuşanmışsınız adaletsizliğin kılıcını, kırmadığınız dal yok ama bizim de biz sözümüz var, bu ülkeye bahar gelecek. Kimse 15 Mayısta doğan güneşte karanlıkta kalmayacak.