CHP’li Erkek, parti kongrelerinin üyelerle yapılması için kanun teklifi verdi!

CHP’li Erkek, parti kongrelerinin üyelerle yapılması için kanun teklifi verdi!
21 Şubat 2018 08:48

CHP’de bir yandan Tüzük Kurultayı’nın hazırlıkları devam ederken, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’den flaş bir hamle geldi. Erkek, parti kongrelerinin üyelerle yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

 

 

CHP’de 9-10 Mart tarihlerinde yapılacak Tüzük değişikliğinin hazırlıklarını sürdürmek için kolları sıvayan Genel Bakan Yardımcısı Muharrem Erkek, il ve ilçe kongrelerinin delegeler yerine üyelerle yapılmasına ilişkin Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yapılması için düğmeye bastı.

 

 

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sunan Erkek, 22.04.1983 tarih ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 19’uncu ve 20’inci maddelerinde yapılacak değişiklikle il ve ilçe kongrelerinin o ilde yaşayan üyelerin katılımıyla yapılmasına ilişkin değişiklik yapılmasını istedi.

Erkek’in sunduğu değişiklik teklifinin AK Parti ve MHP’nin uzlaşmaya vardığı ittifak teklifinin görüşmeleri sırasında gündeme gelmesi bekleniyor. Erkek’in verdiği teklif TBMM’de kabul görürse, CHP, bundan sonra il ve ilçe kongrelerini delegeler yerine üyelerle yapacak.

 

 

AMAÇ SİYASİ KATILIMI ARTTIRMAK

 
Kanun teklifinin gerekçesinde Erkek, “Türkiye’deki siyasi partilerde, parti içi demokrasinin varlığına ve gelişmesine engel olan başlıca unsurlarından biri, 1980 darbesinin ruhunu yansıtan Siyasi Partiler Kanunu’dur. Bu kanun, yerel düzeyde; köyler, mahalleler ve ilçelerde yurttaşların siyasete katılması açısından önemli düzenlemelere ihtiyaç duymaktadır. Örneğin; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili adaylarının çoğunu, bu yasanın izin verdiği ölçüde önseçim yoluyla belirlemiş; bu tavır, ülkemizde demokrasinin gelişmesi yönünde önemli bir gelişme olarak değerlendirmiştir. Yalnız, daha ötesi uygulamalara, bahsi geçen kanun izin vermemektedir. Bu nedenle Siyasi Partiler Kanunu’nda köklü değişiklikler yapmaya ihtiyaç bulunmaktadır” uyarısında bulundu.

 

 

DELEGELİK SİSTEMİ ENGELLİYOR

 
Ülkemizdeki demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi için siyasi partiler, çeşitli vaatlere sahipken, bunların önünde Siyasi Partiler Kanunu engeli bulunduğuna dikkat çeken Erkek, “Örneğin; köy ve mahallelerde, herhangi bir siyasi parti üyelerinin tamamı, ilçe başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesine katılamamaktadır. Benzer biçimde, il başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin belirlenmesinde, ilçelerdeki siyasi parti üyelerinin tamamı söz hakkına sahip değildir. Bunun yerine, delegasyon sistemiyle sadece belli ölçütlere göre seçilmiş ve delege olmuş üyeler ilçe ve il yönetimlerini seçebilmektedir. Bu durum yerel düzeyde ve siyasi parti hiyerarşisinde, en alt düzeyde siyasi parti içinde demokratik katılımın önüne geçmektedir. Bir anlamda, parti içi demokrasi kanallarının işlemesi sorunlu hale gelmektedir. Köyden, il kademesine kadar her aşamada parti içi demokrasinin sağlanabilmesi amacıyla bu kademelerde, o siyasi partiye üyelerin tamamının yönetim organları seçimlerine katılımının sağlanabilmesi için Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklikler yapmak gerekmektedir” uyarısında bulundu.

 

 

ÜYELERLE SEÇİMİN ÖNÜ AÇILACAK

 
Verdiği kanun teklifinin kabul edilmesi halinde parti içi demokrasi açısından önemli bir gelişme yaşanacağına dikkat çeken Erkek, “Bu bağlamda; 22.04.1983 tarih ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 19. maddesinde yapılacak değişiklikle il kongresinin ilçe kongrelerince seçilecek delegelerden değil, ildeki tüm üyelerden oluşması; 20. maddesinde yapılacak değişiklikle de ilçe kongresinin köy ve mahallelerde seçilmiş delegeler yerine, o köy ve mahallelerdeki üyelerin tamamından oluşması amaçlanmaktadır” dedi.

 

 

Erkek’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi şu şekilde:

 

 

2820 SAYILI SİYASİ PARTİLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

 

 

MADDE 1- 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 19’uncu maddesinin 2’nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“İl kongresi, ilçelerde kayıtlı üyelerin tamamından oluşur.”

MADDE 2- 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 20’nci maddesinin 2’nci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 3, 4, 5 ve 6’ncı fıkraları ve 9’uncu fıkranın son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır:

“İlçe kongresi, ilçelerde kayıtlı üyelerin tamamından oluşur.”

MADDE 3- Bu kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.