CHP’li Emir: Gökçek, ulaşım zammı ile Ankaralı düşmanı olduğunu bir kez daha kanıtladı

CHP’li Emir: Gökçek, ulaşım zammı ile Ankaralı düşmanı olduğunu bir kez daha kanıtladı
12 Ocak 2017 16:55

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Ankara’da ulaşıma yapılan zammın yüzde 13.9 oranında olduğuna dikkat çekerek, “Melih Göçek, Ankaralı düşmanı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu zammın dört kişilik aile bütçesine yansıması ise aylık 550 liradır. Bu ulaşım ücreti toplamına aylık açlık sırı ücretini de eklediğimizde Ankaralılara adeta “Bu şehirde yaşadığınıza sizi pişman edeceğiz’ denilmektedir.

 

 

 

 

CHP’li Murat Emir yaptığı yazılı açıklamayla Ankara ulaşım zammını eleştirdi. Açıklamasında ulaşım zammının aile bütçesine yansımasını hesaplayan Murat Emir’in açıklaması şöyle:

 

 

 

“Başkent Ankara, tarihinin en talihsiz dönemini son 23 yıldır yaşamaktadır. 1994 yılına denk gelen bu tarih Melih Göçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı olduğu yıldır. Melih Göçek’in göreve geldiği günden itibaren öncelikli çabası, Türkiye Cumhuriyeti’nin modern şehircilik anlayışıyla inşa edilen örnek şehri Ankara’mızı bir rant şehrine çevirmesi ve Ankara’da yaşayan vatandaşlarımıza bu şehri yaşanmaz hale dönüştürmesidir. Bunun son örneği Ankara’da ulaşım ücretlerine yapılan zamdır.

 

 

 

Bilindiği üzere Ankara Büyükşehir Belediyesi 6.01.2016 tarihinde aldığı kararla göre, EGO otobüsleri, metro ve Ankaray’da 2.35 TL olan tam biniş 2.50 TL’ye, transfer (aktarım) ücretleri de 0.80 TL’den 1 TL’ye yükseltti. Yeni tarifelere göre özel halk otobüslerinde 2,55 TL olan tam biniş 2,75 TL, 2,50 TL olan minibüs ücreti de 2,75 TL olarak belirlendi. Daha geçen yıl ulaşıma yüzde 20 zam yapan Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu yıl yaptığı zammın gerekçesini izah edememek telaşıyla zammın yüzdelik artışını gizleme çabasına girişmiştir. Melih Gökçek, sosyal medya hesabından, zammın % 6,3 olduğunu ifade ederek, her zaman yaptığı gibi gerçeği çarpıtmıştır. Durum hiç de Gökçek’in söylediği gibi değildir. Gerçek hesap Ankara’da bir yerden bir yere ulaşması için kaçınılmaz olan aktarmaları kullandığıdır. Sabah işe gitmek için evinden çıkarak metro veya Ankaray’ı kullanıp işine ya da gitmek istediği yere ulaşmak isteyen vatandaşımız öncelikle metroya gitmek için ‘ring otobüsleri’ diye tabir edilen belediye otobüslerini kullanmakta, ardından metroya kullanıp güzergah üzerindeki bir durakta inmekte eğer gideceği yerin hale yakınlarında değilse bir kez daha aynı kartla belediye otobüslerini kullanmaktadır. Bu işlemi gerçekleştiren Ankara’da yaşayan bir vatandaş, önceden (2,35+0,80+0,80) 3,95 TL öderken, zamlı tarifeye göre (2,50+1+1) 4,50 TL ödeyecektir. Bu durumda yapılan zam %13,9’a çıkmaktadır. Gökçek, zam oranını yüzde % 7.6 oranında daha da öz söylemiştir.

 

 

 

Melih Gökçek’in, Ankara’yı Ankaralılara eziyet şehri haline çevirmesinin asıl resmi, bu zammın aile bütçelerine yansımasıyla daha net görülecektir. Bir ayda ortalama 22 gün işe ve okula gidildiği düşünüldüğünde; dört kişilik (iki çalışan, iki öğrenci) bir ailenin ortalama şehir içi ulaşım ücreti (eşlerden biri 2 ring+metro, diğeri 1 ring+metro, çocuklardan biri tek vasıta otobüs, diğeri tek vasıta minibüs olarak hesaplanmıştır) toplam 550 TL olmaktadır. Türk İş’in (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Aralık 2016 hesabına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı, yani asgari düzeyde gıda harcaması aylık 1.432 olduğunu dikkate alıp, bu miktara asgari ulaşım ücreti olan 550 lirayı da eklediğimizde toplam 1.982 liraya çıkmaktadır. Ailede eşlerin ikisinin birden asgari ücretle çalıştığını varsaydığımızda 2.808 lira olan aile bütçesinin 1.982 lirası yani yüzde 71’i ailenin mutfak ve ulaşım masrafına gitmektedir. Ankara’da yaşayan bir ailenin kira ile elektrik, su, ısınma ve diğer giderleri eklendiğinde adeta hemşerilerimize “Ankara’da yaşadığınıza sizi pişman edeceğiz” denmektedir.

 

 

 

Görüleceği üzere Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralılara düşman bir belediye başkanıdır. Metro gibi toplum taşım araçlarını yıllarca yapamayan, yapamadığı için de metro inşatları, kendisinin üyesi olduğu iktidar tarafından elinden alınan Melih Göçek aynı zamanda bir fırsatçıdır. Partisi AKP’nin Ülkemizi rejim değişikliğiyle tehdit ettiği bugünleri, Melih Gökçek de Ankaralıların cebinde yeni bir delik açmak için fırsat bilmiştir. Gökçek’in bu fırsatçı anlayışından da Ankara’yı rant şehrine çevirmesinden de bir gün hesap soracağız.