CHP’li Emir: Gökçek, suçlarına bir de tarihi nitelikli eserleri yok etmeyi ekledi

CHP’li Emir: Gökçek, suçlarına bir de tarihi nitelikli eserleri yok etmeyi ekledi
10 Mayıs 2017 12:05

Ankara’da asbest tartışmasıyla geçen şubat ayında gündeme gelen Maltepe’deki eski Havagazı Fabrikası’na ilişkin Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, ‘uygulanabilirliği imkânsız’ tarihi bir karar aldı.

 

 

 

 

Havagazı Fabrikası’nın eklentileri olan soğutma kulesi, vinç, havagazı deposu, raylar ve pompa istasyonu ile BEDAŞ’a ait elektrik santralinin bacaları 29 Mart 2017 günü tekrar koruma altına alındı ancak eserler yerinde yoktu. Çünkü; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek, tarihi nitelikteki bu eserleri yıllarca önce yok etmişti.

 

 

 

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, İ.Melih Gökçek’in, Ankara’nın her yerine rant gözüyle bakan biri olduğunu, bu anlayışın tarihimizi yok edecek düzeye ulaştığını belirterek, “15 Temmuz’da demokrasimize darbe yapmayı planlayan FETÖ’ye zamanında Ankara’yı parsel parsel satarak en fazla desteği vermiş kişi olan Melih Gökçek, işlediği suçlara son olarak tarihi eserleri yok etmeyi ekledi. Şimdi pişkin pişkin çıkıp, ‘bina olmadığı için bu kararın iptalini’ isterse kimse şaşırmasın” dedi.

 

 

 

Ankara’da, 1933 yılında inşası bitirilen ve Cumhuriyet sanayileşmesinin önemli tanıklarından sayılan tarihi Maltepe Havagazı Fabrikası, 19 Mart 1991 gün Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararıyla taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altına alınmıştı. Alınan tescil kararından sonra mülk sahiplerinden EGO Genel Müdürlüğü, tescilin iptali için idare mahkemesine dava açmasına karşın davayı kaybetmiş; bu hukuki süreç Danıştay 6. Dairesi’nin 1996 yılındaki kararıyla da kesinlik kazanmıştı. Aradan 10 yıl geçtikten sonra EGO ile BEDAŞ’ın, tescilin kaldırılması için Koruma Kurulu’na tekrar başvuruda bulunması üzerine, daha önce başvuruyu reddeden Kurul, bu kez kabul ederek 26 Mayıs 2006 tarihinde tescilin kaldırılmasına karar verdi. İ.Melih Gökçek, bunu fırsat bilerek karara itirazın sonucunu beklemeden alanda hızla yıkıma başladı ve tarihi nitelikteki birçok eseri yok etti.

 

 

 

MAHKEME, TARİHİ NİTELİKTEKİ TAŞINMAZLARIN KORUMASINI KALDIRAN KARARI İPTAL ETTİ

 

 

 

Koruma Kurulu’nun, eski Havagazı Fabrikası’nın tarihi nitelikteki eklentilerine ilişkin 2006 yılında verdiği ‘korumanın kaldırılması’ kararına karşı Ankara Mimarlar Odası tarafından Ankara 2. İdare Mahkemesi’nde açılan dava 15 Şubat 2017 günü sonuçlandı. Kararda, alandaki soğutma kulesi, vinç, havagazı deposu, raylar ve pompa istasyonu ile BEDAŞ’a ait elektrik santralinin bacalarına ilişkin Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26 Mayıs 2006 tarihli kararı iptal edildi. Oybirliğiyle alınan kararda, “… tescil kaydının kaldırılmaması yolundaki bilirkişi raporları doğrultusunda kesinleşmiş yargı kararı bulunmasına karşın, Koruma Kurulunca tescil kayıtlarının kaldırılması yolunda işlem tesis edilmiş ise de, fabrikanın Cumhuriyet döneminin teknolojisini yansıtan yapı niteliğini koruduğunun anlaşıldığı, öte yandan, bilirkişi raporunda tehlike arz ettiği yolunda tespit ve onarma yoluyla bu tehlikenin giderilmesinin olanaklı olmadığı yolunda bir saptamanın bulunmadığı göz önüne alındığında, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

 

 

11 YIL SONRA TEKRAR TESCİLLENDİLER AMA GÖKÇEK YIKMIŞTI!

 

 

 

Ankara 2. İdare Mahkemesi’nin kararı üzerine, CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Koruma Kurulu’na bilgi edinme yoluyla sorular yöneltti. Bilgi edinmeden gelen yanıtta, Koruma Kurulu’nun 29 Mart 2017 tarihli toplantısında aldığı 4211 sayılı kararıyla, alandaki soğutma kulesi, vinç, havagazı deposu, raylar ve pompa istasyonu ile BEDAŞ’a ait elektrik santralinin bacalarını tekrar tescillediği kaydedildi ve “…tescillenen taşınmazlara zarar verilmemesi için gerekli önlemlerin alınmasının ilgililere hatırlatılmasına karar verdi” denildi. CHP’li Emir’in yönelttiği sorulardan “Koruma altına alınan taşınmazlar şu anda mevcut mudur, yoksa yıkılmış mıdır?” yönündeki soruya Koruma Kurulu’nca, “Söz konusu yapıların hiçbiri mevcut değildir” yanıtı verildi.

 

 

CHP’li Emir: Gökçek, suçlarına bir de tarihi nitelikteki eserleri yok etmeyi ekledi

 

 

Koruma Kurulu kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi nitelikteki eserleri 2006 yılında yıkmasını değerlendiren CHP’li Murat Emir, Melih Gökçek’in, Ankara’nın her yerine arazi rantı anlayışıyla baktığını, bunun son kurbanın Cumhuriyet’in ilk dönem sanayi hamlelerinden olan tarihi Havagazı Fabrikası’na ait taşınmazların olduğunu belirterek, “15 Temmuz’da demokrasimize darbe yapmayı planlayan FETÖ’yü zamanında Ankara’yı parsel parsel satarak en fazla desteği vermiş kişi olan Melih Gökçek, işlediği suçlara son olarak tarihi eserleri yok etmeyi ekledi. Şimdi pişkin pişkin çıkıp, ‘bina olmadığı için bu kararın iptalini’ isterse kimse şaşırmasın” dedi.​