CHP’li Emir: AKP’li il başkanı kardeşlerine makam mı dağıtıyor?

CHP’li Emir: AKP’li il başkanı kardeşlerine makam mı dağıtıyor?
10 Ocak 2023 07:48

AKP Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’nın dört kardeşinin de kamudaki hızlı yükselişine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “AKP İl Başkanı, kardeşlerine makam mı dağıtıyor?” sorusunu yönelten Emir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a da peyzaj firması bulunan Kırıkçı’nın kentteki millet bahçeleri ihalelerine müdahale edip etmediğini sordu.

 

 

Şanlıurfa’da Endülüs Peyzaj adındaki firmasıyla peyzaj işleri yapan AKP İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı’ın, Millet Bahçesi ihalelerini aldırdığı firmalara peyzaj işi için taşeronluk yaptığı ve kamuda farklı makamlarda görev yapan dört kardeşinin önünü açtığı iddiaları Meclis gündemine taşındı. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kırıkçı’ya yönelik ihale iddialarını Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının, Kırıkçı’nın kardeşlerinin kamudaki yükseliş iddialarını ise hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın hem de ilgili bakanların yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Emir, şunları söyledi:
İki kardeş de il müdür yardımcısı
“Kırıkçı’nın bir kardeşi Mehmet Arif Kırıkçı, kentte İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Diğer kardeş Mustafa Kırıkçı da Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı. Kardeşlerden diğeri de Harran Üniversitesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı ve Bölüm başkanı olan Abdullah Cevdet Kırıkçı. Diğer kardeş de ağabeyinin il başkan yardımcılığından il başkanlığına getirilmesinin ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğinden istifa eden Mahmut Kırıkçı.

 

 

Belediyede işe gitmeden maaş mı alıyor?
Ancak, halen Kırıkçı’nın belediyede kadrosu bulunuyor. Bu durumda Mahmut Kırıkçı, belediyede ne iş yapıyor? Belediyede işe gitmeden maaş mı alıyor? Bu soruların da yanıtlanması gerekiyor. Öte yandan binlerce üniversite mezunu işsiz geziyorken, asgari ücretli işler için yüz binlerce üniversite mezunu gencimiz İŞKUR kapılarında kuyruk oluştururken, bu Kırıkçı ailesinin ne özelliği var da her bir kardeş ayrı makamlarda aynı anda yükselebiliyor?

 

 

İhalelerde taşeronluk iddiası
Bu aile saadetinin yanı sıra İl Başkanı Kırıkçı’nın yapmış olduğu ticaret de tartışma konusu. Kırıkçı, Endülüs Peyzaj adındaki şirketiyle 2018 yılına kadar, Siverek, Eyyübiye ve Akçakale belediyelerinden ihale alıyordu. O yıllarda almış olduğu ihalelerin toplam bedeli o günün parasıyla bir milyon TL’ye yakın. Bu şirket ihalelerin neredeyse tamamına yakınında tek teklif veren şirket olmuş. Bu da ihalelerin adrese teslim olduğu şüphesini uyandırıyor. Daha sonra Kırıkçı’nın AKP il yönetimine girdiği tarihten bu yana da kağıt üzerinde ihale almamış olduğunu görüyoruz. Ancak, çok ciddi bir şekilde Kırıkçı’nın başka firmalara ihale aldırdığı ve bu firmalara taşeronluk yaptığı iddialarını duyuyoruz. Son olarak Viranşehir ve Eyyubiye ilçelerinde TOKİ tarafından yaptırılan millet bahçeleri işinde de ihaleyi alan firmanın peyzaj işlerini yaptığı iddia ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu iddiaları mutlaka aydınlatması gerekiyor.”