CHP’li Doğan: Kontrolsüz satılan ilaçlar halk sağlığı için tehdit

CHP’li Doğan: Kontrolsüz satılan ilaçlar halk sağlığı için tehdit
18 Eylül 2017 11:56

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen’den Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’a çağrı.

 

 

 

CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, geçtiğimiz günlerde Adana’da bir kişinin ölümüne neden olan, internetten satışı yapılan haplar hakkında Sağlık Bakanını göreve çağırdı.

 

UYARMAK YETERLİ DEĞİL SAĞLIK BAKANLIĞI DENETİMLERİ ARTTIRMALI

 

Sağlık Bakanı Dr. Ahmet DEMİRCAN’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına gönderdiği soru önergesinde  obezitenin, günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden boyutlara ulaştığına değinen Elif Doğan TÜRKMEN, ancak bu hastalıktan kurtulmak için yapılan bilinçsiz diyetler, internet ortamında kontrolsüz olarak satışı yapılan ruhsatlı ya da ruhsatsız ilaçlar halk sağlığı için daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

 

Adana’da internetten satın aldığı Çin malı Dinitrophenol (DNP) isimli zayıflama hapını kullanan Mustafa YİĞİT’in, hapı kullandıktan sonra fenalaşarak gittiği hastanede hayatını kaybettiğinin ve adı geçenin kullandığı zayıflama hapına bağlı olarak hayatını kaybettiğine dair rapor verildiğinin altını çizen CHP’li Elif Doğan Türkmen, Sağlık Bakanından şu sorularına yanıt istedi:

 

Bakanlığınız tarafından, internet ortamında zayıflama ilacı adı altında satılan bu tür hapların denetimi yapılmakta mıdır?

 

Sağlık beyanı mevzuatına aykırı şekilde tanıtım ve satışı yapılan ürünlerin tespit edilmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Var ise bu ölümler neden yaşanmaya devam etmektedir

 

?2002 yılından bu yana ruhsatlı ya da ruhsatsız hap kullanımına bağlı olarak kaç ölüm vakası yaşanmıştır?

 

Bakanlığınız tarafından bu ölümleri önlemek için kamuoyuna yapılan uyarıların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

 

Halk sağlığını tehdit eden hapların kullanımı konusunda vatandaşı bilgilendirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaların vatandaşı yeterli ölçüde bilgilendirdiğini düşünüyor musunuz?

 

2002 yılından bu yana ruhsatlı veya ruhsatsız bu tip hapların satışına dair kaç tespit yapılmış ve hangi cezai işlemler uygulanmıştır?

 

Bakanlığınız tarafından Mustafa YİĞİT’in ölümüne yol açan hap ve satışına müsaade edenler hakkında herhangi bir takibat başlatılmış mıdır?