CHP’li Ceylan: Vahşi kapitalizme karşı halkı savunmak kolay değildir!

CHP’li Ceylan: Vahşi kapitalizme karşı halkı savunmak kolay değildir!
22 Haziran 2023 10:51

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyelerinin Kazdağı Ekofestivali’nin yasaklanmasıyla ilgili düzenledikleri basın açıklamasının ardından ifadeye çağrılmasına Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklama ile tepki gösterirken, “Vahşi kapitalizm karşısında halkın çıkarlarını savunmak, kolay değildir ama zor olan ormanımızı, doğamızı, suyumuzu korumaya çalışırken Devletin halkın karşısında durmasıdır” dedi.

 

 

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyelerinin Kazdağı Ekofestivali’nin iptal edilmesiyle ilgili yaptıkları basın açıklaması sonrası emniyete ifadeye çağrılmalarını Meclis Genel Kurulu’nda eleştirdi. Özgür Ceylan yaşamı, vahşi kapitalizm karşısında halkın çıkarlarını savunmanın tarihin hiçbir döneminde kolay olmadığını ifade ederken, “Zor olan, insanı en yaralayan ise ormanlarımızı, doğamızı, içme suyu kaynaklarımızı korumaya çalışırken kamu otoritesinin de yaşam savunucularının karşısında durmasıdır” diye konuştu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yağma ve talana karşı yaşamı savunan “Kazdağı Ekofestivali” etkinliğinin önce Balıkesir Valiliğince sonra da Çanakkale Bayramiç Kaymakamlığınca yasaklandığını hatırlatan Özgür Ceylan, “Hem de ormanlar kamu denetiminde imha edilirken, Orman yangınları bahane edilerek, doğamızı bizden korumaya kalkıyorlar. Oldukça ironik bir gerekçe. Süreçle ilgili basın açıklaması yapan dernek yöneticileri ise emniyete ifadeye çağrılıyor” diye konuştu.

 

 
Anayasa’da “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” ifadelerinin yer almasına karşın dernek üyelerinin emniyet tarafından ifadeye çağırılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Özgür Ceylan, “Kazdağları sahipsiz değildir” diyerek sözlerine son verdi.

 

 

 

 

Ne olmuştu?

 

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği 2014 yılından bu yana Darıdere Fidanlık Mevkii, Balıkesir İli Mehmetalan Köyü Kuzgun Kamp ve Darıdere Tabiat Parkı’nda düzenlediği Kazdağı Ekofestival’leri 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle gerçekleştirememiş 2022 yılında Temmuz ayında ise planlanan festival, “orman yangınları açısından risk oluşturabilir” gerekçesi ile idarenin son anda uygun bulmaması nedeniyle yapılamamıştı.
Dernek, bu yıl da, yangın riskini düşünerek festival tarihini Haziran ayına çekmiş ve Darıdere Tabiat Parkı için Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yapmış, başvuru 09.05.2023 tarihli yazısı ile uygun bulunmuştur. Ancak Balıkesir Valiliği’nin 2023/1 sayılı komisyon kararı doğrultusunda yangın önlemleri nedeniyle festivalin Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılmasının uygun bulunmadığı bildirilerek iptal edilmişti. Festivalin Bayramiç Hacıkayyum Yeşil Parkta gerçekleştirilmesi için Bayramiç Kaymakamlığı’na yapılan başvuru da benzer gerekçelerle olumsuz yanıtlanmış ve festival yasaklanmış