CHP’li Ceylan: Sivas katliamını unutma

CHP’li Ceylan: Sivas katliamını unutma
2 Temmuz 2019 08:18

2 Temmuz 1993’de bundan tam 26 yıl önce, Sivas’ta 33 can diri diri yakılarak katledildi. Bu katliamın yıldönümünde, yaşamlarının en verimli çağında katledilen Cumhuriyet Aydınları’nı bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum.

 

 

 

26 yıl önce Madımak Oteli’nde yakılan sadece 33 aydın değil insanlık değerleriydi. Bu ülkenin aydınlık yüzleri, onurlu yurttaşlarının şahsında Cumhuriyete kıymaktı hedefleri. 2 Temmuz 93 bugünkü iktidar sahiplerinin içinden geldiği linç kültürünün bir ürünüydü. Bu katliamın sanıkları birer birer serbest bırakıldılar, aranan sanıklardan biri memleketinde oğlunun evinde öldü, bir başka sanık, arandığı süreçte gidip askerliğini yaptı, döndü ehliyet aldı, resmi nikâh kıyarak evlendi. Yani Cumhuriyete karşı açık bir başkaldırı olan bu katliamı tertip edenler korundu ve kollandılar. Katliam sanıklarının avukatları ise ya milletvekili oldu ya bakan.

 

 

Tarihten bu güne “din elden gidiyor” diyerek gericiliği, “Türkiye bölünüyor” diyerek milliyetçiliği körükleyenler, Malatya’da, Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi’de, Ankara Gar Katliamında, Hatay’da insanlarımızı gözlerini kırpmadan katletmeye devam ettiler.

 

 

Aynı merkezlerden korunup kollandığı anlaşılan kafa; 21 Nisan’da Ankara Çubuk’ta şehit cenazesine katılan CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı harekete geçti ve Sivas Provası yapmaya kalktı. Sayın Genel Başkanın sağduyulu yaklaşımı olayların büyümesini ve Türkiye’de yeni bir kamplaşmanın yaşanmasının önüne geçti. Ülkeyi yönetenlerin toplumu geren, insanlarımızı kutuplaştıran dilden uzaklaşması ve bu ülkenin yurttaşlarını eşit yurttaşlar olarak görmesi gerekmektedir. Unutulmasın ki 82 milyon birlikte Türkiye’yiz. Birlikte güçlüyüz. Hünkâr Hacı Bektaşi Veli’nin dediği gibi “Gelin Canlar; Bir olalım, İri olalım, Diri olalım.”

 

Yurttaşlarımızın barış ve hoşgörünün egemen olduğu bir Türkiye hayal ettiğini biliyor ve her şeyin çok güzel olacağı bir Türkiye için mücadele ediyoruz. 26 yıl önce Sivas’ta Cumhuriyet sevdalılarına reva görülen katliamın Türkiye tarihinde hep bir utanç vesikası olarak hatırlanacağını bilerek, benzer acıların yaşanmayacağı bir Türkiye’de birlikte barış ve hoşgörü içinde yaşamak dileğiyle 26 yıl önce katledilen aydınlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.