CHP’li Büyükerşen: Son referandumdaki gibi hataya düşmeyelim!

CHP’li Büyükerşen: Son referandumdaki gibi hataya düşmeyelim!
1 Şubat 2023 09:11

CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, geçen çarşamba günü CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyareti hakkında konuştu. Aday konusunda, “İlk günkü gibi ketum. Altılı Masa yani Millet İttifakı ne karar verirse düşüncesinde. Aday olup kazanırsa çok büyük hizmetler yapacağından eminiz” diyen Büyükerşen, “Biz bir açıklama yapalım. Adayımız Kılıçdaroğlu’dur diyelim” dediği iddiasıyla ilgili de, “Ben o toplantıda adayın açıklanması gerektiğini söyledim. Artık açıklanması lazım. Zaman kalmadı! Düşünün kaç ay var…” dedi.

 

 

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuşan Büyükerşen, söz konusu ziyaretle ilgili şunları kaydetti:

 

“Kemal bey çok gayretli ve heyecanlı. Masayla ilgili çok büyük sorumluluk hissediyor. O sorumluluğun etkisi altında söyleyeceği her sözü ölçüyor, biçiyor. Kendisinin arkasında olduğumuzu 11 başkan olarak söyledik. Daha önce de söylemiştik. Bizlerin yönettiği şehirlerin nüfuslarını toplarsan Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasını teşkil ediyor.”

 

 

“Sorunlu dönem vekil paylaşımında olacak”

 
Yılmaz Büyükerşen, şu uyarılarda bulundu:

 

 

“Masa toplanacak, milletvekili paylaşımları söz konusu olacak. Ki asıl sorunlu dönem o dönemdir. Bürokrasi nasıl paylaşılacak? Çünkü iktidar, kılcal damarlara kadar adamlarını yerleştirdi. Bu bürokrasi çok bozuldu. Bildiğimiz cumhuriyetin ilk dönemlerindeki bürokrasi değil. Evet, çözülecek çok sorun var daha seçimlere gitmeden. Onun için, biz 11 büyükşehir belediye başkanının, artık partimizin ve altılı masanın kararı üzerine belirleyeceği çalışma yöntemleri konusunda hazırlıklı olması lazım. Strateji belirlememiz lazım, neler yapacağız?”

 

 

“Son referandumdaki gibi hataya düşmeyelim”
“Çok kritik bir dönemeçteyiz” diyen Büyükerşen devamında şunları kaydetti:

 

“100 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti çok önemli bir seçim yaşıyor. Evet, yeni bir yüzyıl. Yani yeni bir anayasa, tek adam yerine parlamenter rejim yani demokrasi seçimi. Türkiye’nin geleceğini büyük ölçüde ilgilendiren doğru kararları almak mecburiyetinde herkes. Bu mecburiyeti sağlamak için de bütün seçmenlere bütün siyasi partilerin üzerlerine düşen görevler var. Ne kadar irili ufaklı parti varsa birlikte halka gerçeği anlatmalı. Geleceğin ne olacağını doğru aktarmalı. Yani son yapılan anayasa referandumundaki duruma düşmeyelim. Anlatamadık o zaman bu sistemi ve yüzde 50 artı bir sisteminin getirdiklerini gördük. O da bizim için ders olmalı. Uyarım budur.”

 

 

“Türkiye bir köprüden geçecek ve bunun bedeli geleceğimiz olacak”
“Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı?” sorusuna Büyükerşen şöyle yanıt verdi:

 

 

“Türkiye’nin Ortadoğu’daki pozisyonu ve üzerine oynanan oyunların çok dikkate alınarak hareket edilmesi gerekiyor. Bir köprüden geçecek Türkiye. Köprülerden geçerken bir bedel ödeniyor ya… Bu bedel, Türkiye’nin geleceği olacaktır. Yani bu cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye’nin geleceğidir. Bu nedenle altını çiziyorum: Seçimler için Anadolu’yu dolaşıp, seçmenin büyük bir bölümüne hitap etmek çok önemli. Düşündüklerimizi ve nasıl bir Türkiye istediğimizi, nasıl bir geçiş süreci olacağını anlatmak gerekiyor. Yani zaman az ve aday daha önce belirlenmeliydi.”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.