CHP’li Barut: Son 13 yılda, 10 milyar dolar ithalata gitti!

CHP’li Barut: Son 13 yılda, 10 milyar dolar ithalata gitti!
13 Aralık 2023 08:45

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, kırmızı et ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara AKP iktidarının neden olduğunu söyledi. Tarımsal üretimi ve hayvancılığı desteklemeyen iktidarın son 13 yılda, 10 milyar dolar kırmızı et ve hayvan ithalatı için harcadığını bildiren Barut, “İktidar ipe un seriyor, cambaza bak oyunları yapıyor. Kırmızı et ve hayvancılıkta sorun yaşanmaması için sürdürülebilir üretim noktasında besiciler desteklenmeli, yapısal sorunlara çözüm bulunmalıdır” dedi.

 

 

“HALK VE ÜRETİCİ GÖZETİLMİYOR”

 

 

AKP iktidarının uyguladığı yanlış politikaları eleştiren Ayhan Barut, “Yıllardır derinleşen ekonomik kriz nedeniyle üreticilerimiz, besicilerimiz ve yetiştiricilerimiz büyük zorluklar yaşıyor. Fahiş oranda artan üretim maliyetlerine rağmen üretici lehine fiyat politikası uygulanmıyor, tüketici de bu durumda büyük mağduriyet yaşıyor. Sorun ne zaman gündeme gelse, iktidar ‘cambaza bak’ misali hedef şaşırtıyor, sorunu çözmek yerine ipe un seriyor. Sorunun kaynağı çok açık ortadayken kırmızı et ve hayvancılıkla ilgili yaşanan temel sorunları görmezden gelmeye devam etmek, halkı ve üreticiyi kaderiyle baş başa bırakmak demektir” diye konuştu.

 

 

“ACI TABLONUN SORUMLUSU İKTİDAR”

 

 

Besicilerin kazanamaz, tüketicilerin de et alamaz hale getirildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, konuşmasına şöyle devam etti:

 
“Üretim maliyetlerindeki katlanılmaz hale gelen artışlar, üreticiyi bitirme noktasına getirdi. Türkiye’de yaklaşık olarak yıllık 25 milyon ton karma yem üretiliyor. Üretilen karma yemin neredeyse yarısından fazlası ithal hammaddelerden oluşuyor. Buna bağlı olarak süt ve besi yemi fiyatlarında fahiş oranda artış var. Ama maalesef et ve süt fiyatları üretici için olumlu seyretmiyor. Tüketicilerin de canını yakıyor. Uzun süredir tablo böyle olduğu için besiciler dişi hayvanlarını dahi kesime göndermek zorunda kaldı. Çünkü maliyet yükü ocakları batırmıştı. Hal böyle olunca tüketici de ucuza et bulamaz hale geldi. İthalat yoluyla son 13 yılda ülkenin 10 milyar dolarını et ve hayvan ithalatı için yurtdışına harcayan iktidar yerli üreticileri görmezden geldi. Bu acı tablonun sorumlusu AKP iktidarı ve uyguladıkları yanlış politikalardır.”

 

 

“ÇÖZÜM SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİMDE”

 

 

İktidarın yanlış politika ve uygulamalarına tepki gösteren Ayhan Barut, önerilerini de sıralayarak şunları kaydetti:

 

 
“Besicilerimizin can çekiştiği bu dönemde 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmelidir. Hem yem/süt hem de yem/et paritesine uygun bir fiyat ortamı kalıcı olarak sağlanmak zorundadır. Besici ve yetiştiricinin sorunlarına çare bulunsun. Aksi takdirde besici ve yetiştiricilerimizin ocağı sönecek. Bu durum hem ülkemizin üretim ve hayvan varlığına daha fazla zarar verecek, hem de ekonomiyi ve tüketicileri olumsuz etkilemeyi sürdürecektir. Eğer bu tablo düzelmezse, kırmız ette yüksek fiyat spekülasyonu devam edecek, olan yine üretici ve tüketiciye olacaktır. Üretimi ve üreticiyi koruyan, tüketiciyi gözeten adımlar için iktidar harekete geçmeli, sürdürülebilir üretim noktasında besicileri desteklemeli, yapısal sorunlara çözüm bulmalıdır.”